... Experiències úniques

Àlvar Sàez - Doctor, Historiador de l’Art i Gestor Cultural

Blocs, parlem de - botiga la confianza

En el camp turístic, cultural i d’oci cada vegada és més emprat el concepte d’experiències úniques. Viure i sentir un producte fet a mida, personalitzat, diferenciat i segmentat.


La gran diversitat de públics i les seves motivacions, preferències i objectius fan que s’hi hagi d’oferir allò que aquest demanda. No serveixen les elaboracions prefabricades, fetes a l’engròs i, tossudament, globalitzades. Mataró, de mica en mica, ofereix culturalment aquest tipus de productes. La nostra ciutat va comptant amb un ventall de possibilitats i de projectes que volen satisfer aquest tipus de demanda.

Bons exemples els trobem en la Casa Coll i Regàs, conèixer el modernisme, la seva arquitectura i com vivia la burgesia del moment. La botiga de queviures la Confianza també se suma a aquesta proposta. Si ens agrada l’art contemporani, la nau Gaudí o Ca l’Arenas ens ofereixen tallers, visites i altres activitats per conèixer i viure l’avantguarda artística.
El patrimoni religiós, l’església de Santa Maria, la capella dels Dolors i la Sala de Juntes ens endinsen en el món del Barroc. El temps de la Reforma i la Contrareforma, de la teatralitat, de les llums i les ombres, etc.
El Museu de Mataró, restes in situ de l’Iluro romana com la muralla, o la vila romana de Torre Llauder ens poden fer reviure la cultura romana en les nostres contrades.
El món del mar, per exemple l’ermita de Sant Simó o les cases del Callao, ens acosten a una realitat propera i desconeguda. Les experiències mediterrànies han estat i són part de la nostra història.
El llegat industrial: Can Marfà, la nau Gaudí, Can Fàbregas i de Caralt (quan es recuperi), un munt de xemeneies, etc., ens pot fer reviure la vida d’empresaris i treballadors abocats al tèxtil.
El món dels intangibles, del patrimoni immaterial també ens proposa des d’una diada de Castellers, el ball de gitanes o la Festa de les Santes. Segurament queden en el tinter altres exemples.
Un munt de propostes que si s’elaboren amb qualitat, poden fer reviure la història, les nostres tradicions i, a més a més, sumar oci i cultura. La nova màquina del temps no és només acadèmica, ha de fer viure moments irrepetibles i posar la pell de gallina al públic que la consumeix.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.