L'alternativa a Les Santes programa 56 espectacles en vuit escenaris descentralitzats

El 'Mataró s'enlaira' inclourà 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa major i dues proves esportives

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 10 Juliol 2020 15:44

Mataró s'enlaira

El context sanitari ha obligat l'Ajuntament de Mataró a suspendre aquest any la festa major de Les Santes. Al seu lloc s'han programat un seguit d'actuacions artístiques que del 25 al 27 de juliol farciran d'activitat cultural vuit escenaris descentralitzats als diferents barris. Hi haurà un total de 56 espectacles, entre amateurs i professionals, entre els que destaquen Mazoni, Mr Freak Ska, La Coixinera, Ai, ai, ai o Marcel Gros.

"No podem fer Les Santes, però tampoc podíem no fer res. Són unes activitats que volen evocar a la festa major", explica el regidor de Cultura, Xesco Gomar. En aquest sentit, la programació inclourà també 'versions' d'alguns actes tradicionals de la festa, com la Barram, les Matinades o la Missa, a més de dues proves esportives.

La programació musical comptarà amb la col·laboració de diferents agents culturals del territori que posaran nom a cada un dels vuit escenaris: Microscopi, Cirera Rock, Marrinxa, Big Head Hoopers, Casa de la Música, Cita Flamenca, Maresme Sound i Forcat.
En aquests escenaris hi tocaran, entre d'altres, La Coxinera, Mr Freak Ska, Ai, Ai, Ai, The Hanfries Quartet, Mazoni, Mélodie Grimard, Imperial Jade, Pachawa Sound, Óscar Torres, Lorien, Tälco o Always Drinking Marxing Band. També hi haurà espai per les havaneres amb Barcarola i Mestre d’Aixa i per les sardanes de Lluïsos Cobla.

La programació familiar de la tarda del 25 de juliol presenta vuit propostes que combinen el circ, les titelles, el clown i la música. Cal destacar l’actuació de Marcel Gros i dels mataronins Sabanni i Daraomaï.

barram
Dins la programació, però fora dels vuit escenaris també hi haurà la presència de la cultura popular a través de tres actes que formen part de la litúrgia de la celebració de Les Santes: la Barram el dia 26, i les Matinades i la Missa el dia 27. Els tres actes estaran adaptats a la situació actual, evitant les cercaviles i les concentracions de públic.

Sense figures ni actes tradicionals

No es dirà Les Santes, no hi haurà els actes litúrgics habituals, ni figures, cartell o samarretes, però sí que coincidirà en el calendari amb els dies centrals de la festa major i l'objectiu és que la ciutadania se senti una mica més a prop de la seva festa major en un moment complicat com l'actual.

El 'Mataró s'enlaira', com s'ha anomenat, és un punt "òptim" a mig camí entre la festa com se la coneix habitualment o la cancel·lació total de la programació cultural. El regidor de Cultura, Xesco Gomar, ha explicat que, precisament, la reactivació del sector cultural de la ciutat ha estat un dels elements que s'ha tingut en compte a l'hora de plantejar l'alternativa a la festa.

Ai Ai Ai

Dels 56 actes programats, un 90% són de producció local i s'inclouen 16 espectacles programats per entitats de la ciutat. Ballarins de la Casa d'Andalusia o colles com els Tabalers do Maresme, els grallers dels Capgrossos de Mataró o l'Agrupació Musical del Maresme són algunes de les formacions que es pujaran als escenaris.

També tindrà el seu moment de protagonisme la Fundació El Maresme que, com cada any, proposarà una coreografia –aquest cop pensada per poder ballar asseguts a la cadira– per ballar el 'Jo són com tu'. L'acte central de les Dissantes serà el 26 de juliol i es ballarà simultàniament als vuit escenaris.

Cursa Popular i Travessa al Port

Travessa nedant el port - Santes Esportives
A banda de la programació cultural, el 'Mataró s'enlaira' incorporarà també dues proves esportives, que evoquin a la programació tradicional del que eren Les Santes Esportives. Una de les proves que es mantindrà de manera molt similar al seu estat habitual és la Travessa al Port, que arriba a la 29a edició. El recorregut serà de només 500 metres –normalment hi ha també l'opció de 1.000 metres– i la sortida dels nedadors serà esglaonada per garantir la distància de seguretat, tant a l'aigua com a la superfície. D'altra banda, també s'anima als ciutadans a fer la Cursa Popular durant algun dels tres dies de la festa, de manera individual i seguint el recorregut a través d'una app.

Acte d'homenatge (sorpresa) a les víctimes de la covid-19

Dins la programació també s'inclou un acte d'homenatge a les víctimes de la pandèmia i també de reconeixement als professionals que han treballat intensament durant la crisi sanitària. L'homenatge serà, de fet, el tret de sortida a la programació. El consistori no n'ha volgut explicar massa detalls per mantenir viu el factor sorpresa.

Aquest acte es podrà veure per la televisió local, a través de les xarxes socials i també serà visible, expliquen, des de terrasses, balcons i places de la ciutat. Un dels elements que s'inclourà serà un espectacle pirotècnic.

Els Focs 2019

Mesures de seguretat: Els actes limitats a 800 persones
Per garantir la seguretat dels espectacles, l'Ajuntament de Mataró ha limitat l'aforament dels vuit escenaris a un màxim de 800 persones. Tot i que els espectacles seran gratuïts, els veïns hauran de sol·licitar un tiquet per tenir una cadira preassignada i un horari d'accés a cada recinte.
Com passa durant Les Santes, el 'Mataró s'enlairà' també comptarà amb un dispositiu especial de seguretat que, en aquest cas, es centrarà en evitar que es produeixin aglomeracions. El regidor de Cultura, Xesco Gomar, apel·la a la responsabilitat individual perquè no hi hagi cap rebrot a la ciutat com a conseqüència de la festa.