Amunt la revolució musical infantil

Els grups de música per al públic familiar es fan un lloc en l'escena cultural del país: omplen teatres i places i acumulen milions de visualitzacions a YouTube

  • Gisela Ferrer // Fotos: cedides
  • Divendres, 13 Setembre 2019 08:34

Cultura 2019, musica infantil

Dàmaris Gelabert, El Pot Petit, Xiula, Reggae per Xics o Mainasons són alguns dels grups per al públic familiar més destacats del moment. Fa anys que escriuen temes propis o versionen cançons tradicionals infantils, però en els últims anys la seva presència ha crescut de manera significativa als escenaris. Cada vegada són més els festivals infantils arreu del país, i inclús s'han fet seccions "mini" de les grans cites musicals com són el Primavera Sound (Minimúsica),  el Sónar (SónarKids) o el Grec (Minigrec).

Cada vegada són més els pares i mares que, compromesos amb la cultura i acostumats a anar de concert, porten els fills a cantar i ballar els grans hits infantils. I és que no es tracta només de concerts. Titelles, coreografies, teatre i una posada en escena digna del públic més exigent complementen la música i les lletres dels artistes.

L'impuls de la tecnologia

La imatge d'un nen amb un mòbil o una tauleta dels pares —si és que no en tenen una de pròpia— és cada vegada més recurrent.
En aquest sentit, els videoclips i les plataformes com YouTube han estat un trampolí per als grups infantils. Els més petits, que tenen la capacitat de mirar un mateix contingut tantes vegades seguides com puguin, han fet créixer les xifres de visualitzacions dels grups infantils fins al punt de superar els artistes amb més presència en el panorama musical actual.

Al capdavant de la llista hi ha la pedagoga i terapeuta catalana Dàmaris Gelabert. Amb els seus vídeos, aquesta cantautora acumula milions de visualitzacions i té les cançons en català més escoltades a YouTube: "Els mosquits" té més de 211 milions de reproduccions i "Els dies de la setmana" més de 145.

Cultura 2019, musica infantil

Els temes més reproduïts d'El Pot Petit són "El lleó vergonyós" amb gairebé 7,5 milions de visualitzacions, i "Els pirates", amb 5,9 milions. A Mainasons triomfen les versions d'"El Joan petit quan balla" amb 6,3 milions (cançó que va viralitzar-se fa un any arran d'un vídeo que va penjar Leo Messi al seu perfil Instagram, on sortia el seu fill cantant-la) o "El cargol treu banya" amb 5,7 milions.

Pel que fa a Xiula, un dels seus temes de més èxit és el rap "Verdura i peix", el qual acumula més de 300.000 visites, o "Polls", amb prop de 160.000.

Xiula i El Pot Petit tocaran dissabte al festival Tral·larí (12 h i 17 h respectivament, al Parc de l'Escorxador).

Xiula, música reivindicativa

Cultura 2019, musica infantil

En Jan Garrido i en Rikki Arjuna (músics i educadors socials), juntament amb l’Adrià Heredia i en Marc Soto (músics), formen el grup Xiula, "una experiència d'animació musical". Rap, reggae, rumba, trap, pop-rock... aquest grup de Barcelona, nascut ara fa 9 anys, s'atreveix amb tot i més. Les seves cançons, amb lletres reivindicatives, amb esperit crític i educatives, parlen fins i tot dels mocs, els polls o el sucre. Però la cosa no acaba aquí: el grup també fa llibres, ombres xineses, disseny d’espais educatius i festivals. Els Xiula són una aposta atrevida i revolucionària en el món de la música infantil que anima petits i grans a moure's i a compartir la seva bogeria dalt l'escenari.