Montserrat Ferrer, contra l’antena

Presidenta de l’entitat ecologista Oikos Ambiental

L’any 2004 es va crear a Mataró una organització que pretenia lluitar contra problemes mediambientals concrets que afecten la ciutat de Mataró. “Teníem dos problemes al barri de Peramàs Esmandies, un era el tema del Mercat del Pilar, que tenia fibres d’amiant, i l’altre, les estacions base de telefonia mòbil”, diu Montserrat Ferrer, presidenta de l’associació. Actualment, aquests són, encara, els dos fronts oberts que té el col·lectiu ecologista. D’una banda, l’organització en defensa del medi ambient ha aconseguit, en part, una de les fites que tenia com a objectiu: “Ara ja han tret la teulada del Mercat del Pilar, però continua sent un nyap perquè potser ara comencen a venir altres problemes, com les rates”, explica la presidenta de l’associació. Tot i que Oikos Ambiental encara té feina en aquest camp, els èxits són plausibles.

D’altra banda, la segona preocupació dels que s’anomenen a si mateixos “amants de l’equilibri de l’entorn i els éssers vius”, és encara un amenaça. Segons explica Ferrer, hi ha tres estacions base de telefonia mòbil més a prop dels habitatges del què, en principi, permet la legislació vigent. “Estem impactats per una estació base a 23 metres de casa i l’exposició als sistemes inhalàmbrics de la radiofreqüència està afectant molt a moltes persones, el que es diu electrohipersensibilitat”, afirma Montserrat Ferrer. Ella es mostra una ferma adversària de la telefonia mòbil pels efectes negatius que produeixen en la salut, segons l’associació.

Aquests dos fronts són, ara per ara, les preocupacions principals de la presidenta d’Oikos Ambiental. Arran d’una complicació mèdica, Montserrat Ferrer s’ha vist incapacitada per mantenir una activitat laboral continuada, fet pel qual exerceix d’assessora a l’organització ecologista local.

“No hi ha consciència”“No és que vagin amb mala fe, és que no en saben”La presidenta de l’organització Oikos Ambiental està realment compromesa amb la causa de les microones de les estacions base de telefonia mòbil. La seva lluita és constant tot i que es tracta d’un enemic difícil de combatre perquè el telèfon mòbil està molt integrat en el dia a dia de les persones. “Abans utilitzava el telèfon mòbil, però ara que sé el mal que fa, no el vull per a res”, assegura Montserrat Ferrer. Així, considera que el principal obstacle és la manca d’informació sobre els perills de la telefonia sense cable. “Penso que si la premsa i els mitjans en parlessin seria més fàcil, però no hi ha una conscienciació a nivell polític”, opina Ferrer. En aquest sentit, no pensa que els representants polítics amaguin informació, sinó que més aviat no la coneixen.

Apunts

Defineix-teM’agrada expandir la ment, entendre aquest món, sóc seriosa, responsable i es pot confiar en miUn llibre“La casa de Jampol”, d’Isaac Bashevis Singer Una pel·lícula“Carros de Fuego”, de Hugh HudsonUn viatgeViatjar per la península ibèrica i Europa fins a Escandinàvia amb una caravana amb els meus gossos de companyia i el meu maritUn somniQue els polítics a nivell local prenguin consciència de la contaminació electromagnètica, que es vegi l’electrohipersensibilitat com una malaltia