Jaume Punsola, la tradició més rockera

Compositor i guitarrista, és un dels membres fundadors de La Coixinera

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 20 Febrer 2020 10:05

Els sis membres de La Coixinera preparen amb ganes el vintè aniversari del grup. L'efemèride serà l'any vinent, però abans han aprofitat per publicar un nou disc, Tenim i tindrem!, un treball diferent dels anteriors pel seu toc reivindicatiu. "En un principi volíem continuar apostant pel repertori de folk o ball tradicional, però finalment no hem pogut obviar el moment polític en què ens trobem ara mateix", explica. De fet, és per aquesta raó que "l'àlbum parla de presó, exilis i retrobaments" i que les lletres han pres un major protagonisme davant de la música instrumental.

Aprofitem que La Coixinera està d'estrena per repassar la trajectòria de Jaume Punsola, un dels fundadors, juntament amb Dani Àlvarez i Fèlix Jurado, membres de la banda. Compositor, veu i guitarra elèctrica del grup, aquest mataroní va començar a interessar-se per la música amb només 12 anys: "Primer vaig estar en una escolania a Santa Anna i després em vaig anar decantant a poc a poc cap al rock".

La seva afició per la música moderna va ser decisiva perquè La Coixinera agafés un rumb diferent del que caracteritzava la seva formació anterior. "Mentre que a Ministrils de la Palla l'estil era molt més tradicional i tranquil, a La Coixinera sempre vam voler apostar per un ritme més contundent i modern", afirma. Segons assegura Punsola, la inspiració del grup no va ser cap altre artista, sinó un dels actes més potents de Les Santes: el Desvetllament Bellugós. "És un ball que no està organitzat, on la gent va a passar-s'ho bé i a gaudir de la festa", apunta.

Actualment, l'entrevistat treballa com a programador, tot i que abans havia estat mestre de música a primària. "Vaig estudiar la carrera de magisteri i em vaig especialitzar en aquesta branca perquè és una de les professions que més m'agraden", assenyala. Nascut a Vilassar, Punsola reconeix que se sent mataroní al 100% i que, posat a triar, els seus racons preferits de la ciutat són les Cinc Sénies, el passeig marítim i la Riera.

El compte enrere

La Coixinera ha aconseguit seguir en peu prop de dues dècades després de la seva creació. Alba Logan, Dani Àlvarez, Fèlix Jurado, Enric Punsola, Oriol López i Jaume Punsola són els membres actuals de la banda, que, a més, ho té tot a punt perquè el seu nou treball vegi la llum. "Esperem que la setmana del 13 de març ja el puguem tenir a les mans, ja que serà quan el presentarem oficialment amb un concert al Centre Artesà Tradicionàrius", afirma l'entrevistat. També hi seran Miquel Gil, Joseba Tàpia i Carles Belda, tres dels artistes que han col·laborat en el disc.

APUNTS:
Acte preferit de Les Santes: El Desvetllament Bellugós.
Un músic de referència: Jordi Pegenaute.
Un objectiu a curt termini: Consolidar el repertori de Tenim i tindrem!.
Una afició a banda de la música: Anar amb bicicleta.