El 28 de juliol de fa mig segle va ser dia d'inauguracions

Les autoritats franquistes de l'època van fer quatre inauguracions, dues d’esports i dues d’educació, en poques hores

 

190728Pol_Entradapiscina

La nostra festa major de Les Santes va començar a reviure ara fa quaranta anys, quan ja s’havia acabat la dictadura. Però deu anys abans, el dia 28 de juliol de 1969, la nostra ciutat havia viscut una jornada d’aquelles que tant agradaven a l’antic règim, amb una bona dosi d’inauguracions a l’estil de l’època com es pot llegir en la informació que va publicar la revista Iluro Sport uns dies després i de la qual hem extret aquesta informació.

190728Pol_Inauguracions

Una àmplia comitiva oficial es va dirigir aquell dia cap a la nostra ciutat. Estava formada per Tomás Garicano Goñi, que era el gobernador civil de la provincia i per tant la principal autoritat a Barcelona, Juan Antonio Samaranch, que era delegado nacional de deportes, Francisco Platón, representante regional de la Delegación Nacional de Educación Física y Deportes, Pablo Porta, presidente de la Federación Catalana de Futbol i José Borrull, diputado provincial de deportes.

El comitè de recepció al costat de l’alcalde de la ciutat Pedro Crespo Gil, el formaven José Juvany, reverendo arcipestre, Eduardo Matz, ayudante militar de marina, Eusebio Malpartida, capitán de la Guardia Civil, Alfonso de Alfaro, comisario de la Policia Gubernativa i Mariano de Ysasi, delegado municipal de deportes.

Se’ls va rebre a les 18 hores al Camí del Mig on es va fer la inauguració del camp de futbol. Va fer la sacada de centre Ma. Antònia Navarro, que era la Reina de la Juventud, una elecció que era molt d’aquells temps. Després van veure uns minuts d’un partit entre UD Cerdanyola i At. Mataró, i tot seguit, quasi corre-cuita, es van dirigir cap a l’Avinguda del Velòdrom. Primer van inaugurar l’Instituto de Enseñanza Media, que després portaria el nom d’Alexandre Satorras i després van baixar passejant allà al costat per inaugurar la piscina coberta.

190728Pol_Inuaguraciópisicina

Allà van ser rebuts per directius i nedadors del CN Mataró, encapçalats pel president Ramon Sala. Es van fer unes proves de natació i un partit de waterpolo, tot  a nivell social.

190728Pol_Visitantmaquinaria

Va acabar la tarda amb la inauguració del grup escolar Hermanas Bertomeu. Posteriorment les autoritats van anar a l’ajuntament on es va fer lliurament de la Medalla al Mèrit Deportivo de la ciutat a Samaranch, Platón i Porta, que així en broma potser podríem dir que se’ls va concedir per fer tantes inauguracions en un temps rècord.
La festa va acabar, com solia passar també en aquells temps, amb un gran piscolabis a Can Miracle.

190728Pol_Acteajuntament