Una caseta amb el fred a dins

Can Gassol acull 'Ârtica', un conte minúscul

Un moment d'Ârtica

A la tarda de diumenge passat, dintre el cicle "De boca a orella" que porta a Can Gassol espectacles de petit format que sovint impliquen el públic que hi assisteix, van tenir lloc unes quantes representacions de 'Ârtica'. Aquesta és una proposta insòlita, de mida diminuta, que admet només una quinzena d'espectadors cada cop que es fa.


Els seus autors són els membres de la companyia Ponten Pie, encapçalada per l'actor i director Sergi Ots. Formada el 2009 amb la voluntat de dur a terme projectes escènics amb llenguatges i formes interpretatives poc habituals, es va donar a conèixer aquell mateix any a FiraTàrrega amb 'Copacabana', un xou teatral i culinari que ha recorregut amb èxit un bon nombre de països.

Calidesa enmig de la gelor

Ara 'Ârtica' també ha agafat volada a partir de la seva presentació a la darrera edició de FiraTàrrega. El jurat compost pels professionals acreditats a la mostra van atorgar-li el Premi Moritz que distingeix la millor de les estrenes entre espectacles d'arts de carrer i no convencionals.  

En una caseta de fusta on hi fa un fred que pela, uns estadants silenciosos que porten caperutxes i indumentàries gruixudes conviden els assistents a passar i a protegir-se amb pellisses. A l'estança, que sembla un taller de costura, hi van arribant de manera misteriosa peces d'abric usades i la seva compareixença evoca oníricament vivències de les persones que les havien posseït, representades a través d'obertures que hi ha a les parets, com si fossin diorames. La paradoxa és que enmig de l'ambient gèlid i inhòspit tot acaba tenint un caire de calidesa humana. L'efecte és fruit del treball singular dels Ponten Pie que saben compondre'l amb gestos, objectes i detalls cuidats estèticament fins a l'extrem. Un ritme pausat, quasi somnolent, una música cadenciosa i una lògica repetitiva, com de conte, acaba atrapant els espectadors i entendrint-los. Així 'Ârtica' revela el seu atractiu. 

Comas Soler

Crítica teatral
 
"El teatre no és un joc, ni un aparador de vanitats, ni un tapabruts..." (Joan Oliver)

Lloc Web: www.totmataro.cat/blocs/traspunt-i-apart