Sorea adverteix: municipalitzar l’aigua la pot encarir

La companyia gestionava l'aigua d'Arenys de Munt fins l'any 2011 i assegura que els costos s'han incrementat un 30% al municipi

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 06 Febrer 2017 16:37

Francesc Mayné director general de Sorea

El director general de l’empresa Sorea, Francesc Mayné, avisa de l'excés de "càrrega ideològica" i la "manca de dades" en el debat sobre la remunicipalització de serveis, especialment els que giren al voltant de la gestió de l'aigua. Sorea, que té presència a 263 municipis i abasteix més d'un milió d'usuaris a Catalunya, avisa que els "teòrics beneficis" de la municipalització es poden arribar a traduir, en alguns casos, en rebuts més cars per a les persones. Segons dades de la companyia, el cas d'Arenys de Munt és un exemple. El 2010, abans de la municipalització, el cost per metre cúbic d'aigua al municipi era d'1,2 euros, mentre que els anys posteriors va escalar fins als 1,6 euros el 2014.

Mayné avisa que casos com el d'Arenys de Munt, on els costos de l'aigua s'haurien incrementat un 33,87% en els tres anys posteriors a la municipalització, es poden repetir si els processos de municipalització que sembla que vulguin proliferar en diversos ajuntaments catalans acaben tirant endavant.

El director general de Sorea assegura que en un alt percentatge el debat sobre la titularitat de la gestió de l'aigua és "artificial" perquè evoca a una preocupació que no és "real" entre la ciutadania. "El que interessa són les capacitats de gestió i tècniques" i no qui és el titular del servei, assegura. El màxim responsable de la companyia detalla que en moltes de les enquestes de seguiment que fan entre els usuaris dels municipis on tenen presència, la majoria de la gent desconeix qui és el gestor titular de l'aigua perquè, insisteix, això no els preocupa als ciutadans. La preocupació resideix en el preu i en la qualitat del servei.

És en aquest sentit que Mayné recorre al cas d'Arenys de Munt. Segons dades de la companyia, l'augment dels costos també ha anat acompanyada d'una baixada del rendiment i d'un augment dels costos de personal, fins al punt que l'estalvi de la concessió no acabi sortint a compte per al consumidor final.