Dubtes sobre la reconstrucció de Can Fàbregas i la vinguda de El Corte Inglés

La CUP recorda el termini i el govern es mostra segur de complir-lo

  • Cugat Comas / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 15 Maig 2014 11:30

Ciutat 2013, dubtes corte inglés

Dissabte que ve, quan sigui 24 de maig, faltarà un any per a les eleccions municipals. Mataró entrarà en el darrer any de mandat amb un tauler polític amb les fitxes molt enrocades. Trencats els ponts entre PSC i CiU, amb un govern de 8 de fàctica “minoria absoluta” i els partits greixant la maquinària per a la disputa electoral local. No són, però, aquests 12 mesos els que dijous passat, per uns moments, van fer reviure el malson polític recent en el Ple Municipal. El termini que amenaça és el dels pròxims 14 mesos. La data que posa en quarantena la jugada, la del 24 de juliol del 2015.


Aquell dia pertoca, segons convenis signats per l’Ajuntament amb Plataforma Salvem Can Fàbregas i la CUP, que estigui reconstruïda la nau de Can Fàbregas i de Caralt per acollir la Casa de la Cultura Popular. Els convenis, que van ser referendats per unanimitat dels partits en aquell ja cèlebre Ple Municipal, volien ser una mena de ‘pax romana’ entre parts que assegurés la vinguda d’El Corte Inglés. L’empresa multinacional –encara vista com a plenipotenciària– exigia aquesta unanimitat per tirar endavant les obres. Obres de les quals, per cert, no se’n té cap constància que hagin de ser imminents. Més d’un any després, el Ple votava el nou planejament urbanístic per facilitar la reconstrucció de la nau desmuntada. A 14 mesos del termini. I els nervis van tornar a la Sala de Plens.

Es pot complir el termini?

Tant la regidora Montserrat Rodríguez al Ple Municipal com l’Alcalde Joan Mora en la roda de premsa de valoració d’aquest, es van mostrar convençuts que els terminis es compliran. El que es va aprovar en Ple Municipal amb tots els vots a favor menys els d’ICV-EUiA és tirar endavant el nou planejament dels anomenats entorns Biada per facilitar la cessió del solar on s’haurà de reconstruir Can Fàbregas. És una aprovació inicial. En els pròxims 12 mesos hi haurà d’haver l’aprovació definitiva, els projectes d’enderroc, de reconstrucció i habilitació de la nau, etcètera. Un via crucis de plans, modificacions i permisos que l’oposició no veu clar que es pugui solucionar en aquest termini.

Per afegir-hi picant, el regidor de la CUP Xavier Safont-Tria advertia al Plenari: “Nosaltres no renunciarem a continuar el litigi legal si no es garanteix el que es va acordar en el conveni. I cadascú que assumeixi les seves responsabilitats”, va dir. Per uns instants el Ple tornava a evidenciar que aquella “pax romana” a la mataronina era feble. José Manuel López, del PP, assegurava que “no podem jugar a il·lusionar la gent si no sabem ni quan vindrà el Corte Inglés ni tan sols si vindrà” i l’exalcalde Joan Antoni Baron criticava que “no ens donen cap seguretat que vindrà, El Corte Inglés, només ens donen inseguretats” tot i que es mostrava segur que “abans de les eleccions municipals hi haurà una foto” en clara al·lusió a què el govern es voldrà marcar el ‘tanto’ d’anunciar en plena efervescència preelectoral la notícia de l’inici d’obres del Corte Inglés. D’altra banda, l’empresa continua sense moure fitxa i les notícies sobre la seva salut financera no han estat, en els darrers temps, com per aixecar la moral.

Fa unes setmanes es va arranjar el terreny que segueix sent un solar on s’ha d’alçar el futur centre comercial. Mentrestant continuen en una lleixa sobre les instal·lacions de Manteniment de l’Ajuntament les parts de Can Fàbregas i de Caralt. Les dues fotos, la del solar i la de la lleixa, són les que són ara. A 12 mesos d’unes eleccions i a 14 d’una data signada com a sagrada. El serial no ha acabat.

Ciutat 2013, dubtes corte inglés 2

Joan Mora, segur: “Anem bé i complirem”
L’Alcalde Joan Mora no va prendre la paraula en el punt de l’ordre del dia que validava el nou ordenament pels entorns Biada. Sí que ho va fer l’endemà, en roda de premsa, sortint al pas dels dubtes regnants entre els partits de l’oposició. “Les coses van bé, l’horitzó és el que val i complirem els terminis”, es va mostrar segur. Mora confia en què “si es produeix un decalatge en els temps, les parts ho entendran”, obrint la porta a dessacralitzar la data del 24 de juliol de 2015. La jugada podria ser la de tenir enllestida la nau per a aquesta data però encara no el projecte de Casa de la Cultura Popular –que se segueix treballant, per altra banda, des de la Direcció de Cultura. Mora demana “confiança, vindrà El Corte Inglés perquè ens diu que vol venir, i dinamitzarà tot el sector que és el que interessa a tothom”. En aquest sentit va treure importància al fet que, tot i canviar el planejament, segueixin havent-hi al·legacions per part dels propietaris. “És cert que no tenim el 100 per cent dels propietaris a favor, però sí que comptem amb un 90 per cent d’ells, és una dada important que dóna valor a tota l’operació”, va assegurar en roda de premsa.