El Ple dóna suport al 9N gràcies a l’abstenció del PSC

CiU, ICV-EUiA i CUP voten a favor i PP, PxC i un regidor no adscrit ho fan en contra

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 24 Setembre 2014 14:20

Ple extraordinari 9N

El ple de l’Ajuntament de Mataró va aprovar dimarts la moció de suport a la consulta del 9-N. Ho va fer contra tot pronòstic gràcies a l’abstenció del PSC, després d’una hora i mitja de debat i després que la resta de grups tombessin una moció alternativa dels socialistes en què es demanava l’acord amb l’estat espanyol per poder convocar la consulta. L’abstenció dels cinc regidors del PSC presents al ple -tres regidors no hi van assistir al·legant motius personals- va facilitar l’aprovació de la moció per majoria simple amb els onze vots dels regidors de CiU, ICV-EUiA i la CUP. En contra hi va votar el PP, PxC i el regidor no adscrit, sumant un total de vuit vots contraris.

Tot i l’abstenció, la portaveu del PSC, Montse López, va retreure, als grups proposants de la moció, manca de voluntat de diàleg per cercar un acord per incloure’ls. López va recordar que en anteriors debats sobre el dret a decidir, el PSC sempre ha estat decisiu votant a favor o abstenint-se: “És l’hora de la responsabilitat”. El portaveu de CiU, Quim Fernández, va insistir fins a última hora al PSC per sumar-se a la moció de suport al 9-N, un fet que no s’ha acabat produint. L’alcalde, Joan Mora, afirmava que “la consulta no va contra ningú” i va tancar el ple amb un “visca la democràcia!”.

Crida a la unitat

Des del grup d’ICV-EUiA es va fer una crida a la unitat dels partits favorables al dret a decidir i va lamentar el baix to en aquest sentit del PSC a la capital del Maresme: “No serà un camí fàcil, però si perseverem, si ens mantenim unit i ens mantenim forts, ni el PP ni el Tribunal Constitucional ens podrà aturar”, va proclamar el portaveu ecosocialista, Esteve Martínez.

El portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, va destacar el paper del món local com a “motor” cap a la independència “després de 30 anys de via autonomista mantenint l’estatus postfranquista a canvi de quotes d’autonomia limitades”. Espanya, pel regidor independentista, “ens condemna a la misèria”.

Els vots en contra, frontals

Des del PP es van pronunciar frontalment contraris al 9-N. El portaveu del PP, José Manuel López, també va retreure al govern municipal que hagi “instrumentalitzat” la maquinària municipal posant una pantalla gegant a la planta baixa de l’Ajuntament per seguir el debat i generant així un “ple-manifestació”. Des del PP qualifiquen la consulta de “referèndum” encobert. En aquest mateix sentit va pronunciar-se PxC. Mònica Lora, va carregar contra el que considera una consulta “antidemocràtica” que “exclou la resta de ciutadans espanyols i es deixarà votar un immigrant extracomunitari”. El regidor no adscrit -exregidor de PxC- Juan Gabriel Ponce, va qualificar les aspiracions independentistes com un “camí sense sortida”.

Concentració a favor del 9-N
La convocatòria d’un Ple per debatre la moció de suport a la consulta del 9N va estar precedida per una concentració de partidaris amb unes 150 persones. La sessió es podia seguir, també, des d’una pantalla al vestíbul de l’Ajuntamen

Concentració Independencia 9 n