Una ordenança per endurir els requisits legals als clubs de cànnabis

El Ple tira endavant un text que hauran de complir en dos anys tots els locals existents

  • Redacció
  • Dimarts, 14 abril 2015 10:10

Ciutat 2013, Ciutat 2013, cannabis

Per frenar la implementació de clubs de cànnabis a Mataró, el Ple va aprovar en primera instància una ordenança reguladora de les seves condicions i ubicació. El text, quan sigui aprovat, podria suposar el tancament d’alguns dels set establiments d’aquest tipus oberts a la ciutat els darrers temps. La regidora Núria Calpe reconeix que l’Ordenança es va començar a gestar en detectar una major demanda de llicències d’obertura de locals d’aquesta tipologia. Ja el 2014 es va iniciar el tràmit amb una moratòria en la concessió de nous permisos. Ara l’ordenança endurirà els requisits i els locals existents disposaran de dos anys per adequar-se al nou marc legal. Mataró és una de les primeres ciutats a registrar i ordenar l’activitat que es desenvolupa en aquest tipus de locals.

Amb l’ordenança es busca garantir l’obertura d’aquests establiments per part d’associacions registrades i amb unes normes de funcionament clares i conegudes, per poder fixar les distàncies d’aquests locals i altres serveis o centres de la ciutat i per regular les condicions que ha de tenir l’exercici d’aquesta activitat.

El text estableix un règim de distàncies entre ells i entre aquests i els centres educatius i de salut. Així mateix, garanteix que els locals reuneixin les condicions necessàries per evitar molèsties als veïns, i les condicions de seguretat, salubritat i higiene dels seus usuaris. Entre altres condicions, l’ordenança estableix que per accedir a aquests locals cal ser consumidor habitual de cànnabis i hi prohibeix el consum d’altres drogues o begudes alcohòliques, també queda prohibit el cultiu de cànnabis en el local. A més, l’associació ha de proporcionar informació i assessorament professionalitzat en reducció de riscos i danys derivats del consum d’aquesta substància.