Adéu als noms borbònics: La Ronda Alfons XII i el Carrer Isabel II canviaran de nom

Els vots de CiU, ERC, la CUP i VoleMataró permeten tirar endavant la proposta

  • Marta Gómez
  • Diumenge, 17 Gener 2016 23:46

Ple de Gener

La Ronda Alfons XII, el Carrer Isabel II i el carrer d’Amàlia i Cristina, canviaran de nom en els pròxims mesos. Tot i que els dos darrers carrers mencionats encara s’han d’acabar de concretar, el canvi de nom arriba per la proposta de resolució aprovada pel Ple Municipal de gener, celebrat el dijous de la setmana passada, en la que es demanava el canvi de nom d’aquells carrers dedicats als Borbons. La mesura va ser proposada per Esquerra Republicana-MES, que ja ho havia anunciat dies anteriors, i recolzada per CiU, la CUP i VoleMataró. De fet, el govern va votar per separat i això va permetre CiU votar a favor de la proposta d’ERC. En la sessió plenària van faltar regidors com Esteve Martínez (ICV), Mònica Lora (PxC) i Anna Maria Caballero (No adscrita) que va afavorir que prosperés la proposta.

Francesc Teixidó, líder dels republicans, va apel·lar a què “altres Ajuntaments ho han tirat endavant” i va recordar que el rei espanyol no havia rebut la Presidenta del Parlament de Catalunya. Teixidó va proposar en nom d’ERC-MES encarregar “un informe a la Comissió del Nomenclàtor que proposi noves denominacions, prioritzant la incorporació de la toponímia local, dels elements que formen part de la vida col·lectiva i de la memòria històrica”. Per part de Quim Fernández, que va parlar en nom de CiU, va dedicar la seva intervenció a recordar al rei Felip VI i el seu últim episodi amb Catalunya un “despreci reprovable i condemnable cap a tot el poble de Catalunya”, assegurava. Fernández va demanar disculpes també per “les afectacions i perjudicis que això genera”, assegurava. 

Des de la CUP i en boca del seu líder, Juli Cuéllar, es van sumar a la proposta assegurant que mantenir aquests noms de carrers “és ofensiu i més encara si ens referim a la nissaga dels borbons”, assegurava Cuéllar. Va ser la CUP qui precisament va proposar estudiar els casos dels carrers d’Amàlia i Cristina i també va proposar incorporar en el canvi de noms a Hernan Cortés o Pizarro com a “conqueridors”. En la mateixa línia es va mostrar VoleMataró: “un estat democràtic és aquell que evoluciona i canvia la Constitució tantes vegades com calgui”, afirmava Montse Morón que sentenciava: “Aquest passat monàrquic no ens representa, els únics reis que ens representen són els nostres fills”.

“Desafortunat” i “debat estèril”

PP, Ciutadans i PSC van atacar durament contra la mesura. José Manuel López, líder dels populars va assegurar que es prenia la proposta com a “un insult” i va assegurar que es tractava d’un “debat estèril”. Va ser ell mateix qui va posar sobre la taula els 200 noms del Nomenclàtor que estan a la llista d’espera per ser posats a la ciutat i va qüestionar si, “a més a més de canviar el nom a la Ronda Alfons XII” també es canviaria el del “carrer Jaume Primer el Conqueridor”. Per la seva banda des de C’s van titllar la proposta de “decepció acadèmica” i “desafortunada”. Juan Carlos Ferrando, líder de C’s, va assegurar que “per decidir els noms també hi ha coneixements històrics” i que no aquest motiu ha de permetre el canvi.

Núria Moreno va parlar en nom del PSC i va titllar la mesura d’“oportunista” i “innecessària”. Moreno va assegurar que “la història de Catalunya i la nostra ciutat té clars i obscurs i no només amb les dinasties monàrquiques com la dels borbons”. De la mateixa manera la portaveu dels socialistes va recordar que la posada en marxa de la proposta suposa una “despesa inoportuna” de cara a canviar la senyalització dels carrers, els documents públics dels ciutadans, els registres de la propietat o els mateixos DNI, entre d’altres.