La Generalitat acredita la qualitat de sis grups de recerca del CsdM

Aquests són els grups de salut mental, càncer de còlon, pneumònies, fragilitat i dependència, motilitat digestiva i atenció al malalt crític

Consorci sanitari laboratori

Recentment sis grups de recerca del Consorci Sanitari del Maresme (CsdM) han rebut el reconeixement 'Grups de Recerca Reconeguts per la Generalitat de Catalunya 2017-2019'. Aquest acredita cada tres anys els grups d'investigadors d'excel·lència amb prioritat per accedir als fons públics d'ajuts a la recerca. A més, també serveixen per a la captació d'investigadors del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS). Aquests grups del CsdM es dediquen a la recerca en salut mental, del càncer de còlon, les pneumònies, la fragilitat i la dependència, la motilitat digestiva i l'atenció al malalt crític.

Aquesta acreditació rebuda, s'inclou en la convocatòria d'ajuts a la recerca que porta a terme l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), la qual treballa per donar suport als grups de recerca de Catalunya que treballen en les diferents àrees científiques. Amb aquests reconeixements, AGAUR reconeix i promou la recerca de qualitat, la internacionalització de les activitats científiques i la transferència de coneixment.

Dos nous reconeixements

Cal destacar, a més, que quatre d'aquests equips multidisciplinaris liderats per professionals del CsdM renoven l'acreditació ja rebuda en edicions anteriors. Els dos que l'obtenen per primera vegada són el grup de recerca dedicat a la recerca en càncer colorectal del Maresme (Grup CoReMa), liderat per el cirurgià Òscar Estrada, i el de recerca en Comunicació i Salut (COMSAL), el qual està liderat per Josep Cañete, director de Salut Mental i Addiccions.

Els altres quatre grups multidisciplinaris acreditats liderats per professionals del CsdM són el grup d'estudi al Maresme de pneumònies adquirides a la comunitat, el qual realitza estudis epidemiològics relacionats amb les infeccions respiratòries i que està liderat per Jordi Almirall; el grup de recerca en sèpsia, inflamació i seguretat del malalt crític, sota la direcció de Juan Carlos Yébenes; el grup de sarcopènia, fragilitat i dependència en persones grans, el qual compta amb el projecte Sarcolina, que estudia els factors de risc de les persones grans que viuen a casa, amb l'estudi Pre-Frob per prevenir la fragilitat en ancians obesos, i amb l'abordadge de l'ortogeriatria, liderat per Mateu Serra; i, per últim, el grup de recerca de motilitat digestiva (disfàgia) i la seva alteració en malalties cròniques que estudia la prevalença, els factors de risc, els tractaments i altres elements sota la direcció de Pere Clavé.