Puig i Cadafalch tindrà un bust a la Generalitat a partir de diumenge

Serà obra de Manuel Cusachs i s’ubicarà al costat del de Prat de la Riba

Ciutat 2013, Estatua puig i cadafalch

Aquest diumenge, dia 6 d’abril, el Palau de la Generalitat celebrarà el centenari de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya. En clau mataronina, serà un dia important perquè s’aprofitarà la commemoració per col·locar a Palau un bust de Josep Puig i Cadafalch, l’arquitecte mataroní que va presidir la Mancomunitat.

El bust de Puig i Cadafalch i la seva figura han estat objecte de debat i polèmica les darreres setmanes amb diferents articles que discutien sobre la figura i el paper del mataroní al capdavant del país i la institució.

El bust que es col·locarà serà de bronze, fet per l’escultor mataroní Manuel Cusachs i se situarà al Pati dels Tarongers de la Generalitat, al costat del d’Enric Prat de la Riba, primer President de la Mancomunitat.

Josep Puig i Cadafalch va ser elegit president de Catalunya, l’any 1917 i reelegit tres vegades consecutives el 1919, 1921 i 1923, en els difícils anys en què regnava el pistolerisme, portant a terme una important tasca de modernització del país. El capità general Primo de Rivera amb el cop d’Estat del 1923 la va prohibir. I l’any 1928 féu destruir les quatre columnes de Montjuïc que havia dissenyat el mateix Puig i Cadafalch.

A l’acte de diumenge no hi faltarà una nodrida representació mataronina.