Presenten el retrat de Marià Ribas per a la Galeria de Mataronins Il·lustres

El Ple de l’Ajuntament va nomenar-lo per unanimitat el 2012 com a resposta a una petició del Grup d’Història del Casal

  • Redacció
  • Dilluns, 27 Octubre 2014 12:13

Homenatge a Marià Ribas

Marià Ribas entrarà aviat a la Galeria de Mataronines i Mataronins Il·lustres. Ho farà després que el dia 23 es presentés el retrat de l’arqueòleg al Saló de Plens, en un acte institucional. La imatge del conegut mataroní passa així a la història de Mataró gràcies a una petició del Grup d’Història del Casal.

Manuel Cusachs ha estat l’encarregat de retratar a l’arqueòleg Marià Ribas i fer així que entri a format part de la Galeria de Mataronins Il·lustres. Cusachs ha pintat Ribas assegut amb un quadern de notes i la pipa de fumar en una mà, posant amb les ruïnes del jaciment arqueològic de Torre Llauder al darrere. El descobriment de la pintura es va fer en un acte institucional dijous passat 23 amb la presència de Maria Ribas, filla de l’arqueòleg.

Petició del Grup d'Història del Casal

La presentació del retrat arriba dos anys després que el Ple de l’Ajuntament decidís per unanimitat que Marià Ribas entrés a la Galeria de Mataronins Il·lustres. La votació es va fer gràcies a la petició que el Grup d’Història del Casal havia fet en aquest sentit. L’any del 15è aniversari de la seva mort, aquest col·lectiu va aconseguir el suport de prop de 170 entitats per tirar endavant la demanda.

Marià Ribas va ser un prolífic arqueòleg, autodidacte i pioner en les tècniques d’excavació. Va participar en les excavacions del poble iber de Burriac i va descobrir el jaciment arqueològic de Torre Llauder. Ribas va escriure 230 llibres, articles i reportatges. Una trajectòria que li va merèixer el premi Ciutat de Mataró i la Creu de Sant Jordi el 1975.