Creu Roja i Càritas tindran un nou espai pel repartiment d’aliments solidaris

La unificació de la distribució entrarà en funcionament a partir de l’abril

  • Marta Gómez
  • Dijous, 21 Gener 2016 12:33

Centre recollida aliments

El repartiment dels aliments solidaris que en aquests moments realitza Càritas Interparroquial de Mataró i l’Assemblea Local de la Creu Roja s’unificarà en un mateix espai llogat per l’Ajuntament. El nou local, que està en obres fins al 31 de març, compta amb una superfície de 1.144 metres quadrats que es distribuirà en una zona de recepció, una zona d’espera i informació als usuaris, una zona d’exposició dels aliments en format de supermercat i una zona d’emmagatzematge.

El passat dimecres es va fer una visita per part de l’Ajuntament i les entitats al nou espai per veure l’estat d’execució de les obres. L’Alcalde de Mataró, David Bote, va anar acompanyat de la regidora de Benestar Social, Isabel Martínez, i la regidora de Via Pública, Equipaments i Espais Públics, Núria Moreno. Bote explicava que aquesta unificació és una millora perquè “farà més humana i més amable la distribució d’aliments per a aquelles persones que ho necessiten però també perquè ajuda a les dues entitats a sincronitzar-se i millorar el control de la situació”.

50.000 euros de La Caixa

Les obres de distribució de l’espai costen un total de 69.480,66 euros dels quals l’Ajuntament n’assumeix 19.480,66 i l’Obra Social de l’entitat financera de La Caixa els 50.000 euros restants. El director del centre d’institucions de La Caixa a Barcelona, Miquel Abril, assegura que “fa 2 anys ja ens vam plantejar aquest projecte i no és que hàgim fet el pagament final i prou, sinó que des d’un primer moment ens vam implicar en el projecte”.

Centre recollida aliments

De lots tancats a un supermercat

Una de les millores que permetrà aquest nou espai també serà el d'abolir els lots de menjar que fins ara repartien per acostar-se més a les necessitats dels usuaris. Això ha permès pensar en un altre sistema que ja s’aplica en altres centres semblants: un supermercat per punts. “Moltes vegades hem tingut la dificultat que hem inclòs productes a la cistella que els usuaris no utilitzen i per aquest sistema podran recollir els aliments que més facin servir”, assegurava el Coordinador de Creu Roja Mataró, Santi De Arcos, que explicava que cada família tindrà uns punts adjudicats que intercanviarà pels punts que tenen cada un dels aliments. “El sistema de punts ve determinat pels ingressos familiars, la unitat familiar, si hi ha infants,...”, matisava De Arcos. Aquest nou sistema de supermercat permetrà introduir el producte fresc més enllà del que ja es distribuïa, el sec, tot i que tant la fruita com la verdura no tindran punts i es podran obtenir lliurement per fomentar-ne el consum.

Més voluntaris

Tota la logística del nou equipament requerirà més personal voluntari. “Quan arribi l’usuari al centre, l’ordinador el detectarà i hi haurà un voluntari que l’acompanyarà a recollir els aliments, però necessitarem bastants més voluntaris”, demandava el director de Càritas Interparroquial de Mataró, Antoni Vilà. Ell mateix elogiava el gran avenç amb el nou espai i assegurava que “és una manera de dignificar l’entrega i la distribució d’aliments a les famílies i evitem les cues que es formen ara en alguns llocs”.  Els aliments que es repartiran des del nou centre són productes de la Fundació Banc dels Aliments, del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) i de la donació d’empreses i particulars de la ciutat.

La cobertura que preveu donar el centre és d’unes 10.000 persones en el transcurs de l’any.