L’Ajuntament demana la implicació ciutadana per combatre el mosquit tigre

Es calcula que un 90 per cent dels llocs on pot criar es troben en propietat privada

  • Redacció
  • Dimarts, 31 Maig 2016 11:23

El mosquit tigre

Ja fa anys que amb l’arribada de la calor i el bon temps, arriben també les campanyes per fer front al mosquit tigre, una espècie invasora provinent d’Àsia i gens benvinguda, present a Catalunya des del 2004 i a Mataró se’n van detectar els primers exemplars el 2010. Enguany, però, l’Ajuntament de Mataró reclama la implicació de la ciutadania per evitar la proliferació d’aquest insecte transmissor de diferents malalties, ja que es calcula que més del 90 per cent dels llocs on pot criar es troben en propietat privada.

La campanya de l’Ajuntament de Mataró va començar el passat 10 de maig i contempla actuacions de vigilància i control a la via pública, on es realitzarà la revisió, i tractament en cas necessari, dels 8000 embornals existents a la ciutat. A més a més, també en els edificis municipals, s’elaborarà un mapa de risc i atenció d’incidències ciutadanes.

Però és a les propietats privades on el mosquit tigre troba més facilitats per a reproduir-se. Per això, l’Ajuntament demana que es localitzin els punts en els quals es pot acumular aigua, com ara plats de plantes, neumàtics o racons estancats. Des del consistori es recomana buidar aquests espais, com a mínim, dos cops a la setmana per evitar que els mosquits s’hi puguin reproduir. L’Ajuntament també adverteix que, davant la detecció de punts de cria en espais privats, es poden fer inspeccions i requeriments als propietaris que, en cas de no ser atesos, podrien derivar en multes coercitives i sancions.

Què és el mosquit tigre?

El mosquit tigre és un insecte de mida petita –més petit que el mosquit comú– de color negre i amb unes ratlles de color blanc. Té un radi d’acció relativament curt, d’uns 400 m des del punt de cria, i és actiu sobretot de dia i prefereix les zones ombrívoles. Els punts de cria són les aigües estancades i la forma més efectiva per combatre’l és evitar, precisament, que criï.

Les picades generen molèsties i, a més a més, pot ser transmissor de malalties com el Dengue, el Chikungunya i el Zika, aquesta última declarada aquest any per l’OMS com una emergència global de salut pública.