La justícia europea obliga els bancs a retornar íntegrament les clàusules sòl

La sentència del Tribunal de Luxemburg costarà a les entitats financeres almenys 5.000 milions d’euros

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dimecres, 04 Gener 2017 00:00

Ciutat 2014/2015, clausules solEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea obliga els bancs espanyols a retornar íntegrament tots els diners de les clàusules sòl cobrats de més, des de l’inici del préstec, i no només a partir del 9 de maig del 2013. Els jutges de Luxemburg han fet pública una sentència que contradiu la recomanació de l’advocat general del Tribunal i la justícia espanyola de limitar en el temps la devolució dels diners als consumidors per protegir l’estabilitat del sistema financer.

Aquest revés judicial pot costar als bancs de l’Estat entre 5.000 i 7.000 milions d’euros. Aquestes clàusules irregulars, en la lletra petita dels contractes, obligaven els hipotecats a seguir pagant uns interessos mínims, tot i que els tipus haguessin caigut fins al 0% o en negatiu.

“La jurisprudència espanyola que limita en el temps els efectes de la declaració de nul·litat de les clàusules sòl dels préstecs hipotecaris a Espanya és incompatible amb la legislació comunitària”, adverteixen els jutges de Luxemburg. Aquesta “limitació”, afegeix la seva sentència, “fa que la protecció dels consumidors sigui incompleta i insuficient” i, per tant, “no és un mitjà adequat i eficaç per aturar l’ús de les clàusules abusives”.

El Tribunal dóna la raó a la Comissió Europea, que havia alertat que permetre que els bancs es quedin amb els diners cobrats entre el 2009 i el 2013 "serà un incentiu econòmic clar i evident" perquè continuïn imposant als seus clients aquestes clàusules abusives.

Ciutat 2014/2015, clausules sol

La justícia europea replica l’espanyola que “la declaració judicial del caràcter abusiu d’una clàusula ha de tenir com a conseqüència el restabliment de la situació en què es trobaria el consumidor si no hagués existit aquesta clàusula”. I és que encara que el Tribunal Suprem espanyol va declarar abusives la majoria d’aquestes clàusules, en va limitar la compensació: només es tornarien els diners cobrats a partir del 9 de maig del 2013.

Finalment, però, els jutges de Luxemburg obliguen a retornar els diners també amb efectes retroactius, des del 2009. Finalment, els jutges rebutgen l’opinió del seu advocat general, Paolo Mengozzi, que el 13 de juliol havia assegurat que "la limitació en el temps dels efectes de la nul·litat de les clàusules sòl incloses en els contractes de préstec immobiliari a Espanya és compatible" amb la legislació comunitària.