Pentinant la història, de l'Hotel Suís a l'Havana

Pilar Gonzàlez Agàpito radiografia el passat del carrer més llarg de la ciutat en el seu nou treball històric a partir del testimoniatge oral

  • Cugat Comas // Foto: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 18 Juny 2018 00:00

Ciutat 2017/2018, Pilar Gonzalez Agàpito

Pilar Gonzàlez-Agàpito és potser l'escriptora més prolífica de Mataró. D'ençà que, de jubilada, s'ha dedicat a recopilar per via del testimoniatge oral i la documentació la història d'indrets de la ciutat que ha esdevingut el mecanisme que fa possible, amb els seus llibres, de fer viatges cap al passat. La seva última dedicació –i mai millor dit, rere cada volum hi ha hores i hores de feina, entrevistes, recopilació i contrast de fonts– l'ha duta al Camí Ral. El carrer més llarg de la ciutat l'ha sorprès, confessa, perquè el tenia per un carrer de tràfic però hi ha trobat "petits mons sorprenents, realitats de molt veïnatge". No l'ha agafat sencer sinó que n'ha documentat, per mitjà dels comerços més identificatius dels segles XIX i XX el tram que va del "tras Santa Anna" amb el recordat Hotel Suís a l'Havana.

A 'El Camí Ral, de l'Hotel Suís a l'Havana' Gonzàlez-Agàpito retrata "el gran carrer de Mataró, el de transitat, que és Camí Ral i fins i tot carretera general durant anys". Parteix de l'antiga Fonda Montserrat que posteriorment va ser l'Hotel Suís i descobreix al seu entorn fins a sis o set hostals, en un punt de connectivitat clar per la proximitat de l'Estació. L'autora veu com "la naturalesa del carrer es nota en el teixit comercial: la zona de parada i fonda o la de serveis per als viatgers".
Apassionada d'entrar visualment a cada comerç a partir de com li expliquen que eren, com els recorda ella i com els documenta a partir de fotografies, l'autora ha resseguit 37 espais i botigues. L'anecdotari de cadascun depara al lector anècdotes espectaculars com els homes que ajudaven els carros a repuntar el pendent del Camí Ral a canvi d'una petita propina o del sistema de semàfor manual que un sereno activava per regular l'anar i tornar d'una via de doble sentit.

Anecdotari complet
Des dels vedells de Can Puig entrant a la casa i aturant la carretera general a la història de Can Martínez dels vins –que actualment acull l'espai cultural de La Destil·leria–, les diferències de classe entre els qui s'aturen a la zona propera a Santa Anna o els qui ho fan a l'Havana, una barberia que encabeix més de 100 persones veient un Barça-Madrid en la primera televisió del carrer, el volum repassa la història del carrer amb l'estil amè i endreçat de l'autora.

Els canvis del carrer

"És un carrer que pateix dos canvis, quan passa de Camí Ral a carretera i quan deixa de ser-ho. És curiós veure com els comerços es van adaptant als canvis i van depenent de la seva naturalesa". De curiositats se'n detallen força. Tals com un espai anomenat la Barceloneta, a la vora de Les Escaletes, o espais desapareguts com 'El Cos d'en Celdoni', just rere Santa Anna. D'històries n'hi ha moltes, com l'estanquer de davant de Correus que ajuda a fer les cartes a la gent que no sap escriure. Tot és memòria recuperada, per l'autora, en forma de llibre.