Indignació per la violència policial en un desnonament

L'operació, amb quatre furgonetes antidisturbis, acaba amb dues persones detingudes per resistència a l'autortat

Un moment del desnonament

Ràbia i indignació entre els veïns del barri de l'Escorxador i la Plataforma d'Afectats per la Crisi i el Capitalisme després del desnonament executat per la força, dijous, al carrer grup de Les Santes d'aquest districte mataroní. L'acció policial per desnonar una veïna i el seu dills d'un pis propietat d'un fons voltor associat a Caixabank va ser molt brusca, va comptar amb una acció vehement de la Policia de la Generalitat, que va acabar detenint a dues persones i identificant-ne a sis més. Des de la PACC critiquen la inacció del govern de l'Ajuntament per aturar desnonaments, alerten de l'importat repunt d'execucions hipotecàries que afecten la ciutat i no dubten de qualificar el cas de "terrorisme immobiliari".

 

Era el segon intent de desnonar la veïna mataronina i el seu fill menor i, com en la primera temptativa, la PACC va fer una convocatòria a aturar l'operació. Unes cinquanta persones es fan reunir a davant de l'accés al bloc de pisos, entre membres de l'entitat i veïns de l'Escorxador. La sorpresa va venir per l'ampli desplegament policial dels Mossos, amb quatre furgonetes de la unitat d'antidisturbis i tres cotxes patrulla. Davant la resistència passiva dels manifestants la policia va passar a l'acció, accedint de forma brusca a l'edifici, fent càrregues policials i ferint i immobilitzant veïns a la mateixa vorera.

La PACC ha acusat a Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró de ser "directament culpables del desnonament, per negar-se a fer un informe de vulnerabilitat per la família desnonada”. També asseguren que el consistori no ha demanat la suspensió del desnonament.  Des de l'Ajuntament s'afirma que la interessada havia assegurat que disposava d'una alternativa.

L'agreujant del fons voltor

El cas dels desnonament de dijous ha enervat especialment per ser un pis propietat de Coral Homes, un fons voltor propietat de CaixaBank.  L'entitat denuncia la figura d'aquests fons que serveixen, segons la PACC, de "pantalla perquè els bancs especulin i desnonin".

 

L'actuació dels Mossos va sorprendre per violenta i la PACC denuncia "càrregues indiscriminades, agression i destrosses" dels agents. El saldo final de l'operació és de dues persones detingudes, 8 identificades i 5 de ferides. Per l'entitat la policia va fer un "ús desproporcionat de la violència policial per evitar que es fes valdre la solidaritat entre veïns i veïnes".

En un comunicat molt contundent la PACC denuncia que l'Ajuntament ha fet una "gestió nefasta a l'hora de donar alternatives habitacionals reals" i critica que "els Mossos són un perill públic per a la seguretat dels veïns i veïnes dels nostres barris". L'entitat exigeix el compromís de la justícia i l'Ajuntament en fer complir les lleis d'habitatge i alerta que no volen "ni un sol pis de bancs i grans tenidors buit a la ciutat". I rematen: "o ho fan ells o ho farem nosaltres"