Porta oberta a l'ampliació de Mataró Parc

L'Ajuntament sap que ha de retocar el Pla General del sector i vol aprofitar per plantejar el projecte que l'operador ja té definit des de fa anys

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 03 Maig 2018 09:56

Ciutat 2017/2018, mataro parcLa partida de l'ampliació del Mataró Parc ha començat. Es preveu lenta però David Bote i Núria Moreno han decidit posar el tauler sobre la taula. No volen obrir la porta a qualsevol projecte i són conscients que la quadratura de la situació no és fàcil. Però dimecres van voler donar importància a un dictamen extern encarregat per mirar de saber la situació actual del projecte. El moviment arriba mig any després que el PSC es quedés sol al govern de Mataró, quatre mesos després que l'Alcalde i la seva maquinària comunicativa diguessin que l'ampliació del centre comercial era un dels temes d'aquest 2018, 15 mesos després que el Suprem dictaminés que l'operador tenia dret a aquesta ampliació. La notícia arriba a les orelles dels responsables de General de Galerías Comerciales més d'una dècada després que aquests plantegessin per primer cop el projecte. La maqueta és al despatx que té Tomás Olivo a la seva oficina de Mataró des de fa sis anys.


Cal refer sí o sí

El projecte d'ampliació de Mataró Parc, tal com el planteja el centre comercial, no encaixa en l'actual planejament urbanístic. De fet l'informe jurídic extern encarregat per Núria Moreno en accedir a la cartera d'Urbanisme el que diu és que cal modificar el Pla General sí o sí en el sector que ocupa actualment el centre comercial. La reparcelació està anul·lada i cal regularitzar-ho. Això vol dir modificar el Pla General. I per tant vol dir 14 vots afirmatius al Saló de Plens. En la legislatura més atomitzada i bloquejada. Normal que a la Casa Gran vagin amb peus de plom.

Però el govern vol jugar aquesta partida. Sense CiU al govern, el PSC es pot mostrar nítidament a favor de l'ampliació però s'esperarà que aquesta es concreti i es negociï i les peces puguin encaixar. En la compareixença de premsa l'Alcalde va tornar a al·ludir "a què el projecte s'acrediti que és bo per a la ciutat i és respectuós amb el model dual de comerç que volem per a la ciutat" com a condició per donar-hi suport. Encara no toca fer jugar els comodins.

Obrir el meló urbanístic
L'informe urbanístic deixa clar que cal refer el planejament de la zona. Encara que finalment el centre comercial no s'ampliés, caldria fer-ho. Això vol dir obrir el meló urbanístic en el qual cal acreditar l'interès general de l'operació, comptar amb el beneplàcit de la Generalitat –tant d'Urbanisme com de Comerç– i amb els 14 vots favorables del Ple. Això a banda de la negociació amb Mataró Parc. Dilluns es va produir una primera reunió entre l'empresa i l'Ajuntament i l'Alcalde va comunicar "que el govern municipal comença a cercar el consens amb la resta de grups municipals".

Ciutat 2017/2018, mataro parc
Dels 11.000 als 30.000 metres quadrats
Entre el que diu l'actual planejament, que igualment s'ha de refer i el que posa sobre la taula Mataró Parc hi ha una notable diferència. Actualitzant l'actual situació, el centre comercial es podria ampliar en 11.000 metres quadrats però el projecte del que ha fet fins i tot la maqueta és de 30.000. De fet Mataró Parc no vol baixar d'aquests últims metres quadrats. Són els que comporten els famosos 3.000 llocs de treball i els 150 milions d'inversió dels que sempre s'ha parlat. Per tant caldrà negociar-lo. El que també queda clar és que, precisament, l'ampliació es podria fer, a dreta llei, precisament en l'àmbit comercial que planteja l'operador com és el del que tècnicament se'n diu "comerç singular" que és superfícies de venda a l'engròs, automoció, construcció, sanejament, pirotècnia o jardineria.

David Bote va evitar en tot moment reconèixer que vol l'ampliació. Dos dies després de reunir-se amb els responsables del centre comercial va comunicar a la resta de grups la situació. I va decidir-se a fer-ho públic. Davant la premsa fins i tot va ser lacònic però va anticipar que "si el Mataró Parc és una oportunitat, s’ha d’aprofitar: si genera llocs de treball, activitat econòmica i encaixa amb el model dual i equilibrat de comerç". Aquestes són les normes de la partida que comença. I té números per ser un dels grans temes de les pròximes eleccions municipals.

Les claus per a un possible acord

Ciutat 2017/2018, mataro parc
El projecte
Mataró Parc proposa una ampliació propera als 30.000 metres quadrats. Comportaria una inversió de 150 milions i generaria 3.000 llocs de treball segons els comptes d'Alfonso Millán, el gerent del centre comercial. Aquest projecte és el que està encarnat en una maqueta des de fa més de 6 anys. L'ampliació es faria en tres solars de titularitat del propi operador que actualment són, en dos d'ells, qualificats de zona verda. Per tant caldria compensar-los.

Ciutat 2017/2018, mataro parc
14 vots al Ple
La llei estipula que els acords que impliquen modificació del planejament urbanístic necessiten la majoria absoluta del Ple Municipal. Això vol dir 14 vots afirmatius, per la qual cosa les abstencions no conformen majoria. En l'actual composició, del Ple i a un sol any del final de la legislatura, és difícil arribar a aquesta xifra d'acord. A favor de la proposta ja s'han manifestat el PSC, Ciutadans i el PP. Els vots de CiU i ERC, amb 5 i 4 regidors, són indispensables per a la tramitació.

Ciutat 2017/2018, mataro parc
La Generalitat
Si s'arribés a un acord sobre el projecte d'ampliació en l'àmbit local, encara quedaria el beneplàcit de la Generalitat. Fa falta l'acord dels departaments de Comerç, sobre el projecte i d'Urbanisme, sobre la reparcel·lació que s'acordi. En aquest sentit l'Alcalde va advertir que el marc legal ha canviat i que un projecte com aquest "pot costar més ara que no pas fa 10 anys". En tot cas l'acord a nivell d'administració catalana també pot afegir temps a la tramitació.

Ciutat 2017/2018, mataro parc
Model comercial
El model comercial de Mataró ha estat, històricament, el topall que s'ha esgrimit per oposar-se des de certs àmbits a l'ampliació de Mataró Parc. Tot i que els nous metres quadrats serien de comerç singular, la situació del comerç urbà no travessa pel seu millor moment i la marxa d'algunes firmes del Centre al Mataró Parc, ha fet que històricament el sector botiguer hagi estat reticent a l'ampliació. L'Ajuntament vol que de l'operació se'n reforci tot el comerç local. Això diu.