Sense torre de 9 però amb Tripleta Màgica

Els Capgrossos fan la millor actuació de l'any a la diada de Les Santes

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dilluns, 25 Juliol 2016 13:15

Diada Castellera de Les Santes 2016

Sense torre de 9 ni galons de gamma extra, però amb la Tripleta Màgica i fent els millors castells de l'any. Els Capgrossos van oferir diumenge a la seva Plaça de Santa Anna una versió molt a prop del seu sostre casteller però és lògic que l'agre guanyi al dolç quan reserves el pastís per l'hora de les postres i acabes sense gaudir-ne. La torre de 9 havia de ser la cirereta però es va resistir ja que a la primera dificultat manifesta va ser tirada avall. Si és una oportunitat perduda o un atac de coherència per fructificar a mig termini es començarà a dirimir després de les vacances. El 2 de d'octubre hi ha Concurs de Castells a Tarragona.

La Diada Castellera de Les Santes va ser espectacular i va omplir fins la bandera –i mai millor dit– la Plaça de Santa Anna. Totes tres colles van anar a màxims i les convidades que ja són més aviat colles residents, els de Vilafranca i els de Terrassa, van oferir un festival de gamma extra. El 3 de 9 amb l'agulla i el pilar de 8 els Verds, que van ensopegar amb la torre de nou. Precisament el dos emmanillat i el 9 de 8 els malves egarencs.

Diada Castellera de Les Santes 2016

Bons nous bàsics

Els Capgrossos, per la seva banda, van desplegar el seu poder sobre els castells de nou bàsics sense massa angúnies. Disposada ja abans d'entrar a plaça la torre de 9 com un premi després del 3 i el 4, els de blau es van fer forts a casa seva amb una execució quasi impol·luta del 3 de 9 d'entrada. No els és mai fàcil de fer castells de 9 per Santes, en una plaça que bull com una caldera, xiscla com un porc a l'escorxador i aplaudeix com les fans pubertoses dels Catarres. Però els de blau van ser senyorials amb el 3 de 9 i més funcionarials en l'ascens del 4 de 9 de segona ronda. Amb tot a dalt d'un castell tan especial com el 4 de 9 a Santa Anna per Les Santes el folre es va veure obligat a bregar per salvar el castell. Menció especial a la resistència de la segona base i a la magnífica pinya lligada pels de blau. Amb molts efectius, ahir.

Diada Castellera de Les Santes 2016

La torre de 9 havia de ser el gran trumfo però d'entrada els Capgrossos en van desmuntar un peu, una pràctica poc comuna en castells amb manilles. A la segona el castell va anar amunt traspuant una certa incomoditat a manilles i amb l'entrada de dosos l'estructura, un pèl mal girbada, va brandar de forma tan ostentosa que va espantar els pisos alts. Toc de retirada i un 5 de 8 difícil, per les hores de castells, tensió i trenta graus llargs de temperatura per tancar la diada, juntament amb el primer pilar de 6 descarregat de l'any. La segona Tripleta Màgica de l'any. La millor actuació d'aquest 2016. Però sense torre de 9.

Diada Castellera de Les Santes 2016

Homenatge a la Mariona
Els Capgrossos, així com les colles convidades, es van unir a l'acabar la diada en un emotiu record a la Mariona Galindo Lora, la castellera dels Capgrossos de qui el proper 4 d'agost es compliran deu anys de la seva mort. Com ja s'havia fent en el primer i el cinquè aniversari del seu traspàs, van ser els pilars de quatre i els coloms enlairats els encarregats de traslladar visualment cap al cel tot el record afectuós del món casteller cap a "l'estrella" dels castellers mataronins. Un text emotiu i els pilars de quatre simultanis enmig d'un silenci emocionant van tancar una diada de Les Santes per recordar.