Coral Mas: “Hi participem una quarantena de colles de Mataró”

Mas és membre de la Comissió de la Mostra de Gegants i Cap de colla dels Gegants de Via Europa

  • Neus Masnou // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 24 Juliol 2019 07:32

Les Santes 2019, 19 gegantada

La Gegantada del 24 de juliol està organitzada per la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró i l’Ajuntament. En una cercavila del centre, els gegants de les colles d’arreu de la ciutat aniran de Plaça Santa Anna fins a la Plaça de la Brisa, no sense abans parar davant l’Ajuntament, on esperaran amb il·lusió que s’uneixi a ells la Família Robafaves.

Què s'està preparant pel dia 24? Hi ha alguna novetat respecte altres anys?

Cada any el dia 24 de juliol es fa la Gegantada, on hi participa una quarantena de colles de Mataró. Aquest any sortiran de la plaça de Santa Anna a les 18.30 h, pujaran per La Riera, C. Nou, Santa Maria, Portal de Valdeix, C. de les Monges, Josep Anselm Clavé i fins la plaça de la Brisa. En un principi no hi ha cap novetat.

Diries que el del dia 24 és l'acte amb gegants que més gent aplega de tot l'any?

Sí, tot i que res comparable amb actes com el Desvetllament Bellugós la nit del 25 de juliol, amb la Família Robafaves. Semblant a la Gegantada de Les Santes també trobem la cercavila de gegants de Sant Jordi.

Quins altres actes de les Santes considereu que són rellevants per a les colles geganteres (més enllà de la família Robafaves)?

Per les colles geganteres només la Gegantada. Per la gent que li agrada els gegants també hi ha la Postal de Gegants i l'Encesa, per exemple.

I existeix alguna entitat en concret que aplegui tots els gegants de Mataró?

No n'hi ha cap. La web gegantsmataro.cat la vam crear el meu marit i jo el 1998 i no està massa actualitzada. Bona part d'aquesta feina la vam reproduir el 2010 en el llibre Gegants i figures festives a Mataró.

24 de juliol


Gegantada - Plaça Santa Anna, 18.30h

A la Gegantada multitud de gegants, gegantes, gegantons i capgrossos es troben amb la Família Robafaves i els Nans per fer festa i compartir passejada i balls al carrer.

Les Santes 2019, 19 gegantada

La família més esperada

Les Santes 2019, 19 gegantadaJoan Lorente és membre de la Família Robafaves, protagonistes clau de la jornada del dia 24 de juliol. En el rol de gegants oficials de la ciutat, les figures participen acompanyant tots els gegants en el marc d'una cercavila pel centre que per a ells arrenca davant de l’Ajuntament.
"La Gegantada és el primer acte on surten els gegants abans de la Crida. En principi la festa major comença el 25, però a partir del 24 ja arrenca. És com el tret de sortida de la festa major", explica Llorent qui afegeix que és un esdeveniment que "sempre aplega moltíssima gent".Quant a les novetats, l'entrevistat afirma que no hi ha gaire diferència respecte l'edició de 2018, "tot i que el recorregut és força nou". "Anteriorment es feien 4 cercaviles diferents i després ens trobàvem tots a la plaça Santa Anna, on es recollien banderes que portaven les colles fins als seus barris. No va funcionar del tot i al final s’ha establert aquesta nova manera des de l’any passat", afirma el membre de la Família Robafaves.