Nous aires pel Músiques Tranquil·les

El cicle de la Casa de la Música passa a ser una temporada d'un any, amb un concert al mes i una comunitat pròpia com a subjecte de decisió

  • Cugat Comas // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 15 Setembre 2016 00:00

Cultura 2014/2015, MUSIQUES TRANQUILES-ANNA ROIG
El Músiques Tranquil·les ha estat, durant una dècada, un cicle temporal de música organitzat per la Casa de la Música de Mataró, que ha portat a artistes de renom, grups locals o noms incipients amb l'únic denominador comú de la música una mica relaxada, poc altisonant, tranquil·la com el seu propi nom indicava. Aquest concepte ha passat, però, a millor vida, ja que amb el nou curs també s'estrena un nou concepte que gira el Músiques Tranquil·les com un mitjó, l'arranca d'unes dates per repartir-lo per tot l'any i esdevenir una cita d'un dijous al mes i no només amb un grup o artista sinó amb tota una comunitat.


El nou Músiques Tranquil·les arrancarà un dijous d'octubre amb un concert que servirà, a més, per constituir i començar a activar la comunitat Músiques Tranquil·les, que decidirà què ha de ser aquest projecte. Amb veu i vot. El projecte neix amb aquest ànim col·laboratiu a l'ADN i és per això que ja ha obert inscripcions per sumar-se al grup, així com ha preparat un manifest que faci les funcions fundacionals d'aquesta nova etapa.

Els concerts com a experiència

El Músiques Tranquil·les serà un concert al mes, en dijous, al Casal l'Aliança i vol canviar també el concepte de la cita en si. Mantindrà les cadires –i el tipus de música, no reneguen pas d'aquesta tranquil·litat– però els seus responsables es proposen, asseguren, transformar el concert en una "experiència extramusical". D'aquesta manera hi haurà taules i oferta gastronòmica, les portes s'obriran una hora abans per permetre de xerrar, prendre una copa o picar. Un format còmode i propici per les 200 persones d'aforament d'aquest espai cèntric, ideal pels concerts de format mitjà com ja altres festivals han demostrat anteriorment.

La idea és que hi hagi un concert al mes, els dijous al Casal l'Aliança

En el manifest del nou Músiques Tranquil·les s'assegura que "volem trencar amb la idea de programació tradicional, crear un moviment orgànic, una temporada de concerts organitzats des de i per a la comunitat". Aquí doncs la gent que va als concerts, que en forma part d'aquesta organització passarà a ser el pas de paller.
Serà la comunitat la que prendrà les decisions sobre el futur, la programació o els detalls del Músiques Tranquil·les. Amb eines telemàtiques com una web pròpia o també dies presencials, ja que cada concert es convertirà en "una reunió social entorn de la música on a més de descobrir propostes musicals serà un espai de trobada de persones de diferents perfils i interessos".