Rusó Sala: “Aquesta col·laboració m'ha permès portar les cançons a una altra dimensió”

La cantautora presentarà el 5 de desembre al Casal Aliança i en el marc del cicle Músiques Tranquil·les el seu nou projecte, 'Desirem', amb Aleix Tobias i Miriam Encinas

  • Berta Seijo // Fotos: Cedides i Leila Mendez
  • Dimecres, 04 Desembre 2019 08:27

Cultura 2019, Ruso sala

La cantautora empordanesa Rusó Sala s'alia amb el percussionista Aleix Tobias i la multiinstrumentista Miriam Encinas en el seu últim treball, Desirem. Tots tres aterraran a l'escenari del Casal Aliança dijous que ve, dia 5 de desembre, a les 21 h per presentar aquest treball replet de sonoritats tradicionals i alhora molt innovador. El concert tindrà lloc en el marc del cicle Músiques Tranquil·les, una trobada en què la música i la gastronomia formen un tàndem molt interessant.      

• Quan i per què va començar la teva carrera en el món de la música?

És vocacional. Quan era petita m’agradava molt jugar a través de la música i cantar. Tanmateix, no va ser fins als 24 anys que vaig decidir dedicar-m'hi de forma exclusiva. El primer pas va ser marxar cap a Barcelona per formar-me, i després vaig anar per lliure, bevent de diverses fonts i estils. El meu àlbum debut va arribar el 2009, sota el nom La ciutat imaginària, i a hores d'ara ja en porto quatre.

"La musicalitat del llenguatge fa possible que el missatge vagi més enllà de la paraula" - Rusó Sala

• Quins van ser els teus referents en un bon principi?

Els meus referents sempre han estat molt eclèctics i diferents; depèn una mica de cada etapa de la meva vida. Sí que és cert que en un principi escoltava molta música anglosaxona que tenien els meus pares a casa, dels anys 70 i 80. A mesura que vaig fer camí en aquest món, vaig orientar-me més cap a la música mediterrània i cap a sonoritats procedents d'altres països que després he incorporat als meus treballs. De fet, a Desirem hi ha moltes referències sefardites i araboandaluses, músiques que m’han cridat molt l’atenció els últims anys i que he aprofitat per portar al meu terreny.

• Vas publicar el teu primer disc i després vas marxar a Itàlia. Què t’hi va portar?

Vaig estar un parell d’anys viatjant molt a Itàlia i tot va sorgir arran d'una col·laboració amb una productora d’allà que estava interessada en la música catalana. Com que les meves actuacions eren senzilles d'organitzar, perquè anava jo sola amb la guitarra, em van cridar per fer diverses gires. Va ser en aquest període quan vaig conèixer en Kekko Fornarelli, amb qui vaig enregistrar en el meu segon disc, Mar endins.

Cultura 2019, Ruso sala

"A 'Desirem' hi ha moltes referències sefardites i araboandaluses"

• A finals del 2017 també marxes a l'Argentina, Portugal i Polònia. Com enriqueixen aquests viatges els teus treballs?

Molt. Principalment per la gent que hi conec, que acostuma a estar molt vinculada amb l’àmbit de la música. D'altra banda, aquestes gires et donen una visió de la teva pròpia música una mica més general. En altres paraules, jo canto molt en català i quan marxo a tocar fora, encara que el públic no entengui les lletres, la musicalitat del llenguatge i la melodia fan possible que el missatge vagi més enllà de la paraula i del que puguis explicar entre cançó i cançó.

•Acostumes a col·laborar amb músics originaris dels països que visites?

Depèn. Moltes vegades sí. Per exemple, a Polònia vaig col·laborar molt amb una artista d’allà, la Bente Kahan; a l'Argentina, en un dels concerts vaig comptar amb la participació d'un cantautor d’allà, i a Itàlia, vaig gravar un disc amb Fornarelli. És bonic trobar-te amb artistes amb qui després pots crear vincles.

Concert i sopar

Cultura 2019, Ruso sala

Si es compra per avançat, l'entrada de 15 euros inclou música en directe i sopar.

• Al març vas presentar Desirem, el teu últim treball. Com va sorgir la col·laboració amb l'Aleix Tobias i la Miriam Encinas?

En el moment que vaig començar a plantejar-me aquest quart disc, em venia molt de gust treballar amb la percussió i l’Aleix és un gran referent en aquest camp. Per això va ser una sort que em digués que sí. Malgrat que vam començar treballant el repertori en duo, abans de gravar el disc vam pensar que seria molt interessant incorporar també instruments melòdics que reforcessin la part harmònica. En aquest punt va entrar a col·laborar amb nosaltres la Míriam. Reunir aquests dos artistes ha estat un regal i una experiència molt bona per a mi. Han portat les cançons a una altra dimensió.

• Quin directe oferireu al cicle Músiques Tranquil·les?

Els arranjaments que porta l’Aleix en aquest concert són molt moderns i innovadors. Per la seva banda, la Miriam toca una gran diversitat d’instruments, des del dilruba, que ve de l’Afganistan amb un so molt metàl·lic i abocador, fins a la viola medieval o les flautes barroques. Tot plegat ajuda a crear una barreja nova, que genera un so diferent i gens antic.

El Verkami ens ha servit per començar a parlar del projecte als nostres seguidors" - Rusó Sala

• Vau posar en marxa un Verkami per publicar el disc amb el qual vau aconseguir més de 6.000 euros. Què us ha permès aquesta campanya de micromecenatge?

Amb els diners hem cobert una part de les despeses de l’enregistrament i la posada a punt del disc, però la campanya ens ha servit per començar a parlar de l’àlbum i anar informant la gent que ens segueix sobre el projecte que teníem entre mans. La rebuda va ser molt maca.

•Teniu altres projectes en marxa o esteu centrats totalment en aquest?

Personalment, estic centrada en aquest disc, però sempre component noves cançons. D'altra banda, tant l’Aleix com la Míriam tenen altres projectes propis i col·laboracions en marxa. No parem mai.