José Luis Lacunza, els frankfurts més mataronins

És un dels cambrers del Frankfurt de La Riera, on porta tota la vida

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 29 Setembre 2016 10:07

Perfils 2014/2015, perfils-jose luis lacunza

Hi ha racons mataronins que guarden el seu encant, les seves olors i un particular ritual. Per a molts, el Frankfurt de la Riera no és el mateix que el de la Plaça Santa Anna, malgrat que el producte és idèntic. Potser és perquè qui hi ha al darrere la barra sí que canvia. Qui més qui menys sap qui és José Luis Lacunza, més conegut com en Pepe, que després de 50 anys servint el que per a molts són els millors frankfurts de la comarca, es jubila.

“Passes més hores aquí que a casa”, comenta Lacunza, tot i que gens penedit de la tria que va fer en el seu moment. “Aquí hi tinc la meva segona família perquè amb els companys ens fem costat, ens barallem quan toca, però sempre ens ho expliquem tot”, remarca des de darrere la barra des d’on fa cinquanta anys que serveix els mateixos frankfurts, hamburgueses i entrepans: “A la gent li agrada el mateix que sempre, perquè el gènere és de qualitat i volem que tothom torni!”.

D’anècdotes, en té per omplir cabassos. I les ha vist de tots colors. “El Frankfurt de La Riera de Mataró s’ha convertit en una institució i venir a passejar per aquí i no menjar-se un frankfurt és com no haver vingut”, comenta rient Lacunza, mentre explica el cas d’uns mataronins que no fa gaire van decidir portar uns amics americans a la mítica cantonada de La Riera.

Les cares conegudes també s’han deixat veure i servir: “Per aquí han passat personatges tan mítics com Andreu Buenafuente, Peret o Marta Ferrussola”, entre moltes altres, explica Lacunza.

El Frankfurt ha vist com Mataró canviava i com la seva gent s'anava adaptant als nous temps: és un aparador obert a la història mataronina més genuïna. Segurament per això, Lacunza repeteix que si hagués de tornar a escollir, el tornarien a trobar aquí.


“Encara no m'he plantejat què faré un cop em jubili, però segur que soparé un frankfurt més d'un dia"

La jubilació, una nova etapa
Després de 50 anys darrere una barra, Lacunza encara no sap ben bé com serà la nova etapa de la jubilació. "Tinc moltes ganes de passar moltes hores amb la meva dona", assegura, però també diu que té molt clar que, "igual que he fet fins ara, més d'un dia soparé un frankfurt, que són molt bons i els degustaré en bona companyia".

APUNTS
Defineix-te: Em creuen antipàtic, però no ho sóc
Un llibre: '¿Arde París?' de Pierre Dominique
Una pel·lícula: Les de ciència ficció
Un viatge: Les illes Canàries
Un referent: Un antic company de feina
Un somni: No m'ho plantejo, em sento satisfet