Glòria Guirao, febre literària

És una filòloga mataronina que ara publicarà el seu tercer llibre, 'Esbozos II'

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 02 Novembre 2017 00:00

Perfils 2017, perfils-Gloria Guirao“La bona literatura és aquella que té una mica d'humanitat, en la que serietat i sentit de l'humor van de la mà”. Així la defineix la Glòria Guirao, escriptora mataronina i amant de l'art i la cultura en general que creu que l'humor és un element indispensable pel dia a dia. Considera que la literatura és una eina de creixement pels homes i dones i que és fonamental per la societat. Defensa també que la cultura i tot tipus d'expressió artística hauria de ser accessible i gratuïta per a tothom. Des del seu punt de vista, escriure literatura és una “estupidesa” perquè qualsevol persona amb seny i interès pot fer-ho.

Després d'haver publicat 'Esbozos' (2006) i 'La guarda de mis besos' (2010), el pròxim mes de novembre presentarà la seva tercera novel·la: 'Esbozos II'. Es tracta del segon volum de la seva primera novel·la, un recull de les seves vivències i emocions distribuïdes en una mena de diari personal compost de tres parts. “La primera part és de tipus humorístic, la segona és més intimista i, per últim, la tercera part parla de la realitat, que no és tan lletja com ens fan creure”, explica Guirao.

L'epíleg d'aquest llibre fa una crítica al sistema de govern actual i parla de la crisi que vivim, relata l'escriptora. Considera que aquesta novel·la és diferent de les anteriors perquè la seva visió del món “ha madurat” i veu les coses des d'una altra perspectiva, fet que es reflecteix en el text.

Té clar que no cerca el reconeixement ni l'èxit com a escriptora, sinó que publica els seus textos en aquest recull per qui vulgui llegir-los i que, si n'obté algun benefici, aniran destinats a la Fundació Fauna i Flora de Mama Lola, la qual treballa ajudant animals abandonats, entre altres tasques. S'ha proposat organitzar més endavant una presentació del seu nou llibre en un espai de la ciutat per a donar-lo a conèixer amb els amics i els amants de la literatura que tinguin curiositat per llegir-lo.

"La cultura i tot tipus d'expressió artística hauria de ser accessible i gratuïta per a tothom"

Voluntat de superació
Guirao va néixer i créixer a Mataró i va estudiar a l'Institut Damià Campeny. Tot i que va marxar durant uns anys a viure a Madrid, ha acabat tornant a la seva ciutat d'origen. Considera que “visquis on visquis t'has d'integrar amb el lloc” i que amb la seva tornada a Mataró s'ha tret l'espineta que li havia quedat durant la seva adolescència en voler marxar. Considera que és important intentar-se superar cada dia a un mateix i lluitar perquè el món sigui un lloc millor.

APUNTS
Defineix-te: És impossible autodefinir-se
Una pel·lícula: 'Hilda' i 'Un tramvia llamado deseo'
Un llibre: Qualsevol que encara no hagi llegit
Un referent: Jim Morrison
Un somni: Que el món sigui un lloc millor
Un repte: Intentar-se superar cada dia