Oriol Miras, Broadway fet a casa

És un dels responsables del musical ‘El despertar de la primavera’, tot un fenomen a Catalunya

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 25 abril 2019 10:29

Perfils, 2017/2019 - perfils-Oriol Miras

L’Oriol Miras és un dels responsables que ‘El despertar de la primavera’ hagi estat tot un fenomen a Catalunya i ben aviat ho sigui també a Madrid. “És un musical que ens ha donat moltes alegries i gràcies al qual hem descobert joves talents que ara protagonitzen grans obres com ‘Anastasia’ o ‘La jaula de las locas’”, explica. Més de 25.000 persones han pogut gaudir de l’espectacle, que ja porta dues temporades al Teatre Victòria.

Tanmateix, la passió de Miras per les arts escèniques ve de lluny. El productor confessa que es va enamorar de l’ofici mentre representava ‘Els Pastorets’ a la Sala Cabanyes. Durant aquesta època va conèixer en Marc Molina, amb qui va posar en marxa Factea Produccions. “La primera obra que vam produir va ser una versió d’‘El Mikado’, però després ens vam animar a tirar endavant un projecte més ambiciós”, rememora Miras.

L’objectiu d’aquests dos amics va ser portar a la capital del Maresme ‘Navegants’, de Toni Cabré. El poc suport que van rebre de l’administració pública els va empènyer, finalment, a posar en marxa el primer Fet a Mataró, “un cicle teatral amb la voluntat d’unificar la feina dels creadors mataronins i les companyies que treballen a la ciutat”.

“Especialment a Mataró, no s’acaba de creure en els creadors"

De Maicas a la capital
Miras no va trigar a coincidir amb el director teatral Moisès Maicas, amb qui va produir tres espectacles: ‘Meitat i meitat’, ‘El drac d’or’, i ‘Shakespeare on the beat’. Paral·lelament, el productor es va associar amb el mataroní Marc Flynn per crear Origen Produccions. Ambdós han portat a l’escena catalana obres d’èxit de Broadway com ‘Per sobre de totes les coses’.

Reivindicar l'art local
Miras explica que en aquesta nova era “és molt important que no tota la creació i producció se centralitzi a Barcelona”. “Especialment a Mataró, no s’acaba de creure en els creadors ni es posen facilitats econòmiques i logístiques, i és per això que ens hem quedat sense grans esdeveniments culturals que ens situïn al mapa”, explica.

APUNTS:
Defineix-te: Responsable i lluitador
Un referent: Cameron Mackintosh
Un musical: 'Miss Saigon'
Un somni: Poder seguir portant títols de musicals de Broadway i del West End al nostre país