L’Aula de Teatre prepara els 30 anys

“Sempre hi ha un abans i un després d’haver passat per l’Aula” assegura la seva directora.

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 30 Octubre 2014 12:24

Cultura 204/2015, Aula teatre 1

L’escola municipal del teatre engega un curs escolar ple d’alumnes, d’activitats i de preparació de cara als 30 anys que celebraran l’any vinent. L’Aula de Teatre és, en part, la mà dreta de l’Ajuntament en l’escenificació de diferents esdeveniments culturals (o no) de la ciutat i els més de 10 cursos que ofereixen conformen el gran pilar –o “pal de paller” com diuen ells- de tota la gran escola de teatre. La concepció del teatre, les característiques de l’Aula, l’estreta relació amb l’Ajuntament o la futura celebració dels 30 anys són alguns dels aspectes que intentem explicar a continuació.


L’Aula de Teatre és un d’aquells referents a la ciutat amb els qui l’Ajuntament compta cada vegada que necessita escenificar d’una manera diferent qualsevol esdeveniment. Per exemple, per assenyalar la violència masclista. El pròxim 22 de novembre una petita part de l’Aula pujarà a l’escenari per mostrar la lluita de les dones en commemoració al Dia Internacional contra la violència masclista. Una Aula de Teatre que, i ells mateixos ho diuen, “s’ha convertit, de mica en mica, en un projecte de ciutat” perquè “el centre actua com a motor i dinamitzador de les arts escèniques”. De fet, noms com Albert Triola, David Olivares, Txell Sust o Montse Vellvehí han passat per l’escola de teatre. Aquest any, l’Aula prepara els 30 anys de la seva història, que celebraran el pròxim curs. Ho farà amb la participació d’alguns d’aquests noms, ara tan coneguts, i amb la concepció del teatre més clara i ferma que mai.

Fer teatre

Per poder fer teatre no només cal posar-se sobre un escenari i interpretar un personatge. El teatre és, i ho diu l’Aula de Teatre al seu portal web, “expressivitat, moviment, dicció, interpretació, improvisació, alhora que treball amb valors, foment a la col·lectivitat i a la cultura de l’esforç estimulant el compromís individual i col·lectiu”. Però també és “una aventura apassionant” que “transporta a un món imaginari”, assegura la directora de l’Aula, Cristina Navarro.  Fer teatre “t’obliga a enfrontar-te a tota una sèrie de valors que per força et trobes davant”, creu Navarro que explica, en declaracions a El Tot Mataró, que l’Aula de Teatre dóna les eines bàsiques per fer teatre però el que significa és “anar més enllà” tant físicament, com emocionalment com, fins i tot, en el saber estar.
De fet, si una cosa també es pretén en tots els cursos que organitza l’Aula, és “fer els ciutadans més lliures” i aconseguir que els mateixos alumnes siguin “capaços de ser crítics i de donar la volta a les diferents situacions”, diu Navarro, que afegeix: “el teatre abaixa els fums als joves més ‘xulos’ i els puja als qui tenen l’autoestima més baixa”. Així que “sempre hi ha un abans i un després d’haver passat per l’Aula”, destaca la directora.

El pal de paller de l’escola

De cursos n’hi ha per a totes les edats i gustos, des dels més petits amb “El meu primer tast teatral” fins als més grans amb el grup de “Gent gran” passant pel grup júnior, el de dansa, el d’interpretació o el d’integració social. Tot aquest gruix de cursos que van d’octubre a juny són, com defineix Navarro “el pal de paller de l’escola”. Un pal de paller que, a més a més, aquest any ha hagut d’eixamplar-se amb una nova línia a causa de la gran demanda de persones que volien accedir-hi.

El curs-taller d’integració social fa més de 6 anys que es fa a l’Aula. És un dels cursos dels qui l’escola pot presumir per la seva gran tasca d’inserció i integració de les persones amb discapacitat intel·lectual al teatre. Està pensat per treballar el cos, la veu, la memòria i la improvisació i l’Aula treballa conjuntament amb la Fundació Maresme i diferents experts perquè es pugui portar a terme.

Cultura 204/2015, Aula teatre 2

Projectes teatrals

I si el pal de paller són els cursos, dins el mateix paller hi ha els projectes de formació que habitualment es fan per la ciutat, com per exemple, la Mostra de Teatre Juvenil que es fa amb la col·laboració de tots els instituts de Mataró. Altres projectes són el Glam t(our), un intercanvi teatral amb aules de Girona i Lleida per al grup de joves “júnior +16” o l’stage teatral on s’aprofundeix i es reforça la cohesió de grup, un element “indispensable – diuen- al treball de les arts escèniques”.  

“S’ha de cuidar el públic”

I enmig de totes les activitats que organitzen des de l’Aula, encara n’hi ha una que agafa força i dóna sentit a tota la feina que fan sobre els escenaris. I és justament tota la part de davant d’aquests, és a dir, el mateix públic. Des de l’Aula de Teatre tenen el què ells anomenen “L’escola de l’espectador” en la què s’hi engloben tot un seguit d’activitats relacionades amb el teatre: anar a veure espectacles d’altres aules o en altres teatres, xerrades amb actors i directors, explicació de processos creatius i un llarg etcètera. Tot plegat per tenir una bona concepció de com el públic percep les expressions, moviments i textos que s’interpreten dalt dels escenaris i per “crear nous públics”, diu Cristina Navarro. “Mai s’ha d’abaixar la guàrdia i cal cuidar sempre el públic”, explica la mateixa que sentencia: “S’ha de treballar per un nou públic cada dia i no abandonar mai”.

Relació amb l’Ajuntament

L’Aula de Teatre i l’Ajuntament de Mataró, com dèiem, treballen de la mà. De fet, l’Aula és l’escola municipal de teatre i això també ha contribuït a poder participar en molts actes de ciutat. Actes de ciutat que han permès a l’Aula dir que ells mateixos són “un projecte de ciutat”, ja que –diuen- és fruit de directors, professorat, alumnat però també de polítics i tècnics i que, per això, “tothom se la sent molt seva”. A nivell intern treballa amb pràcticament totes les regidories i a nivell extern l’Aula de Teatre està en continu contacte amb moltes associacions com puguin ser la de Comerç Just o l’Associació de Dones de Rocafonda, així com també participen en la Cavalcada de Reis o al Carnestoltes.
“Penso que l’escola ha anat creixent a poc a poquet i que ara ja ha esdevingut pionera a Catalunya, de fet, tenim gent de tota la comarca”, explica la directora. Una de les reivindicacions que fa Navarro és que es tracta d’un servei públic que volen que “arribi a tothom” i que, per això, “No vull que cap ciutadà deixi de venir a l’Aula per un tema econòmic”, concreta. És per aquest motiu que des de l’Aula hi ha tot un seguit de beques i ajudes per aquelles persones que volen accedir-hi però que econòmicament no els és tan factible.

Cultura 204/2015, Aula teatre 3

30 anys pel curs 2015-2016

De cara al pròxim curs escolar ja s’està preparant la celebració dels 30 anys de l’Aula. Serà el 2015-2016 però un any abans ja han començat a fer tot el preparatiu, perquè volen que la festa sigui sonada. D’entrada ja han fet una convocatòria a tots als exalumnes de l’escola que han esdevingut professionals i que tenen espectacles de creació interessants per a representar. Així es vol crear un cicle amb espectacles de diferents tècniques com ara clown, cabaret, titelles, circ, dansa, teatre de text, teatre d’investigació història, etc. “Tenim ganes de fer, a banda del cicle d’espectacles, una petita producció amb algun director que també hagi passat per l’Aula”, assegura Cristina Navarro. Una producció que, ja abans de saber qui la dirigirà i com serà, tenen la intenció de portar-la a festivals i representar-la fora de la ciutat de Mataró.

Al mateix curs de celebració dels 30 anys, l’Aula de Teatre torna a Nicaragua. Hi torna amb l’esperit de fer un projecte doble. Per una banda donant formació a professors que viuen a comunitats indígenes i per l’altra, fer un muntatge teatral amb un grup de joves a partir de les propostes que ells prèviament hagin comunicat.

El pròxim 29 de novembre es presentarà tota la nova temporada a Can Gassol. A més, s’hi explicarà més en detall la celebració dels seus 30 anys i es farà una representació de petits tastets del cicle d’espectacles que es preveu fer de cara al curs vinent.

Cultura 204/2015, Aula teatre 4