Un any a Can Fugarolas: de projecte a realitat

L’espai autogestionat de l’Havana inicia la majoria d’activitats dels 12 col·lectius que hi conviuen

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 06 Novembre 2014 09:34

Especials 2014/2015, Can Fugaroles 1

Fa prop d’un any naixia Can Fugarolas. Aleshores era un antic concessionari ple de deixalles, restes de cotxes i brutícia. Era un futur espai social que volia obrir-se a la ciutat per convertir els 4.000 metres quadrats de la nau en un taller d’activitats, de creativitat. Avui, ja són nou els col·lectius que conviuen a Can Fugarolas, en un projecte autònom en gestió i finançament que celebra el primer any de vida de la millor manera: iniciant activitats.


“Vam néixer amb la idea de rehabilitar l’edifici en desús de Can Fugarolas per convertir-lo en un taller de reparacions socials, culturals i sostenibles”, assegura Marta Dalmau, una de les fundadores del projecte i coordinadora del Taller d’Idees. Són tres plantes d’una antiga nau industrial del barri de l’Havana que ha calgut buidar de brutícia i andròmines. “La il·lusió ens va portar a iniciar el procés molt ràpid i al cap de tres mesos alguns col·lectius com Cronopis ja hi fèiem activitats”, recorda Jordi Mas, del col·lectiu de circ.  

Feinada increïble

“Avui ja podem parlar en present, perquè el projecte s’ha fet realitat”, reconeix Dalmau. I tot, segons Mas, gràcies a la “feinada increïble que s’ha fet des dels quatre col·lectius que ens hi vam implicar des de bon començament, Taller d’Idees, Cronopis, Estudi i Mig i el viver d’empreses coworking”.

Cronopis necessitava un espai abans del desembre, quan havien d’abandonar el local del carrer Churruca on desenvolupaven les seves activitats després de marxar de Can Fàbregas. Can Fugarolas es va convertir en el refugi perfecte d’un projecte de circ que volia créixer. Però la nau del Carrer Tolón agrupa, no només diversos col·lectius de la ciutat, sinó també un concepte molt més ampli d’espai de treball.

Autogestió: punt clau

Posar en marxa la nau ha suposat assumir un per 10 anys convencional i, en conseqüència, gestionar la totalitat de l’espai. “Funcionem de forma horitzontal i això ens agrada perquè creem una xarxa d’entitats diferents, però que treballen per un objectiu comú”, afirma Mas, que valora molt positivament l’experiència, “ja que l’hem autogestionat des de la base”. Aquesta organització obliga a tots els col·lectius a adquirir un compromís i a assumir un paper concret per tirar endavant el projecte. “L’únic problema amb què ens trobem és que hi ha projectes que són de voluntariat i altres que no, de manera que a vegades treballem a ritmes diferents”, concreta Mas, que tot i així considera que “malgrat que ens ha costat posar-ho en solfa, ara ja rutlla”.

Especials 2014/2015, Can Fugaroles 2

Verkami: l’impuls

El gran impuls per a la consolidació d’aquest projecte va ser la posada en marxa d’una macro campanya de micromecenatge “per arreglar les goteres, arranjar les finestres i tancaments i fer les instal·lacions elèctrica i d’internet”, tal com va explicar un altre dels fundadors, Ricard Jornet, el desembre de 2013. El Verkami posat en marxa va tenir un èxit aclaparador: van recollir fins a 8.630 euros i els va ajudar a “arrencar”. Un any després, tots els diners recaptats han estat invertits en la rehabilitació de la nau. “Han servit, sobretot, per netejar i treure material, però també ens han permès fer la instal·lació elèctrica, per exemple”, explica Dalmau. Sense oblidar tampoc l’impuls que va suposar aquella campanya, “que ens va projectar a la ciutat”. 

Hora de créixer

Una projecció que també els va servir per establir nous contactes amb col·lectius de la ciutat i unir esforços. Alguns han acabat incorporant-se a la xarxa de Can Fugarolas i han fet més gran el projecte inicial. “Des d’un principi volíem obrir-nos i així ho hem fet”, es felicita Mas, que valora molt positivament l’entrada de noves iniciatives. El Laboratori d’Aprenentatge Científic (LAC), Musicoop i dues cooperatives de consum, Ecoopirativa i L’Estrella, són alguns dels darrers fitxatges de Can Fugarolas, un fet que “agilitza la coordinació de l’espai i crea molta vida”, tal com diu Dalmau.

Fa un any era un projecte. Ara, una realitat, un punt de trobada d’iniciatives socials, culturals i sostenibles. L’antic concessionari segueix en construcció, però s’obre a la ciutat per dotar-la d’un projecte innovador, transversal i únic. Can Fugarolas ja té vida pròpia.  

Especials 2014/2015, Can Fugaroles 4

Qui hi ha a Can Fugarolas? Els 12 col·lectius

Cronopis, espai de circ - Companyies de circ

Associació Taller d’Idees - Associació d’Integració Social

Laboratori Aprenentatge Científic - Espai de promoció de ciència

Ecoopirativa, consum ecològic - Productes proximitat

Cooperativa L’Estrella - Col·lectivització del consum

Espai de treball Coworking - Viver d’empreses eco

Estudi i Mig, taller audiovisual - Art i audiovisuals

Col·lectiu Fugart - Creació en belles arts

Escultors Morrut 7 - Espai de creació i exposició

Horts socials i urbans - Creació d’un pati d’horts

Ecoxarxa Maresme - Cooperativa Intregal Catalana

Taller de ferro i fusta - Espai de treball i creació