Molta vida més enllà del futbol

El grup El Tot prepara Fosbury, una nova revista digital sobre l’esport català

  • Cugat Comas
  • Dijous, 20 Febrer 2014 00:00

Esports 2013, editorial tot esport-fosbury

Fosbury. Apuntin el nom perquè a partir de la setmana que ve els serà una mica familiar i menys estrambòtic que ara mateix quan l’han llegit. Sí, Fosbury. El nom de Dick Fosbury, el primer saltador d’alçada que va atrevir-se a saltar d’esquena, adoptant la tècnica que ara s’usa de forma universal.

Era l’any 1968, als Jocs Olímpics de Mèxic. El nord-americà, un tipus curiós, una vamba de cada color i les idees clares. Va saltar d’esquena i va endur-se la medalla d’or. Des de llavors s’ha imposat el salt com ell el feia. Va ser el trenca-glaç de la disciplina. Des de llavors Fosbury és cognom d’innovar.

Quan des del grup El Tot ens vam proposar aquest nou producte periodístic, vam tenir clar que era un projecte que ens permetia trencar una mica amb el que fèiem. No s’espantin: esperem que per molts anys segueixin podent llegir què ha passat a Mataró cada divendres en aquesta mateixa revista. Però volíem marcar-nos nous horitzons. Pensant en quina tecla podíem tocar vam anar a parar a l’esport. A tot l’esport menys el futbol. Als mal anomenats “esports minoritaris”.

A Fosbury segur que el van prendre per boig quan va començar a saltar d’esquena. Intrèpid, com a mínim, li devien dir.  Igualment, a molts a qui vam comentar el nou projecte ens van dir que era inviable, que no tindria públic. Necessitem ser “fosburys” per canviar l’enfocament mediàtic al qual estem acostumats i donar protagonisme a tots aquells esportistes el dia a dia dels quals queda eixordat per l’esport únic, quasi autoritari.

No serà, però, tan trencador tirar endavant La Fosbury. Al capdavall, som a la ciutat on el club més important és el Centre Natació Mataró. On les millors esportistes locals juguen a waterpolo. On tenim un tennista a l’ATP. On els grans records històrics els associem al bàsquet i a l’hoquei. On l’handbol ha fet 50 anys. El Mataró poliesportiu com a exemple que pot haver-hi lloc i públic per a una Fosbury.

Saltem?