Arenys a la cerca dels habitatges desocupats

El Ple aprova una nova ordenança reguladora per a la inspecció i detecció de llars buides

  • Laia Mulà // Foto: cedida
  • Dilluns, 12 Febrer 2018 00:00

Maresme 2017/2018, ordenança arenys

L’Ajuntament d’Arenys de Mar ha aprovat recentment una ordenança reguladora proposada per la CUP per a la inspecció i detecció d’habitatges buits a la vila. La iniciativa es proposa buscar una solució davant el fet que cada vegada hi hagi més persones sense llar i més pisos buits propietat de promotores i bancs que no tenen pressa en posar-los al mercat. Un cop aprovada l'ordenança, el següent pas serà aprovar el programa d’inspecció i la taxa corresponent per a la inspecció.

Detectar i verificar

L’objectiu és doncs regular la tramitació dels expedients de verificació d’ús anormal dels habitatges desocupats permanentment i sense causa justificada per un període més llarg de dos anys. El text de l’ordenança regula el procediment de detecció i verificació d’aquests habitatges buits i especifica el procés de tramitació de l’expedient en cas de detectar-les.

No es tracta de perseguir persones amb l’habitatge tancat o amb segones residències, sinó entitats bancàries o promotores immobiliàries que no mobilitzen els habitatges disponibles.

L’Ajuntament ha impulsat a­ques­ta iniciativa –en la línia empresa per altres municipis– atès que cada cop més col·lectius tenen dificultats d’accés a l’habitatge i que la situació de crisi econòmica, sumada a l’augment del preu de lloguer i compra, provoca que moltes famílies no puguin pagar un habitatge digne. Consideren que la situació es contraposa amb els habitatges buits propietat de promotores i bancs.

Promotors i bancs
La nova ordenança no vol castigar propietaris privats sinó entitats bancàries amb propietats buides