Formar-se avui: quin és el camí?

Francesc Font. Article d'opinió

  • Francesc Font
  • Dijous, 31 Octubre 2013 18:33

Opinió, francesc font-formar-se avui

En els anys 70 obtenir un títol universitari era una cosa ‘atípica’. Tenir-ne assegurava feina i representava una formació pràcticament de per vida. És molt típic entrar en un despatx d’una persona a punt de jubilar-se i trobar a la paret un quadre emmarcat amb el títol universitari. Però avui això ha canviat, TAMBÉ.

Cada vegada més es parla de la universitat com l’equivalent a l’institut d’abans. La gent s’incorpora més preparada i formada al mercat laboral, amb títols universitaris i Màsters. Bé, no seré jo qui digui que cal deixar d’estudiar una carrera o un màster, si bé és cert que si no es complementa amb pràctiques professionals de poc serveix anar afegint títols i més títols.

En un món tan canviant ningú pot pensar que un títol servirà per sempre. Formar-se al llarg de la vida en cursos de períodes més curts que una carrera o MBA, que et permetin mantenir-te actualitzat en formació i obtenir nous contactes professionals, és una millor idea que hipotecar-te a la manera antiga.

Un tema fonamental en la formació són els idiomes. De nou internet ho ha canviat tot: pots contractar professors particulars amb els quals fer classes via Skype i compartint exercicis a Google Docs. Sense lligams, amb més flexibilitat i a costos molt més baixos que les escoles d’idiomes.

I cal afegir-hi experiència. Sense això la resta no val. Però com l’aconseguim? Les plataformes de treball 3.0, com Nubelo.com, ens permeten formar-nos i alhora fer feines remunerades que ens donen les eines que a la llarga ens demanaran quan busquem un lloc de treball.

Amb tot això, és important fer-se una autodiagnosi. Pregunta’t:

Quins coneixements he de tenir per a la carrera professional que vull tenir?
Quina formació necessitaria actualitzar cada any?
Quines habilitats interpersonals (comunicació...) puc millorar?
Quines pàgines d’internet puc seguir per anar formant-me?
Si trobes respostes hauràs fet un bon avanç.

Ceo de Nubelo.com